DRAMATIČNO STANJE

VATRENI PAKAO U AUSTRALIJI Zbog požara i velikih vrućina uginulo više milijuna životinja. Potresna snimka iscrpljenog klokana u bazenu obišla svijet

 
 Twitter

Klokan je primijećen kako se hladi u dvorišnom bazenu u regiji Hunter u Australiji dok su vatrogasci spašavali koale s drveća na područjima kojima su prijetili požari.

Australska divljina teško je pogođena požarima koji su uništili više od 3,7 milijuna hektara šume i odnijeli šest života.

Utočišta za životinje i spasilačke organizacije zbog očekivanog pogoršanja uvjeta trebaju odlučiti hoće li pokušati evakuirati ugrožena područja ili riskirati ostanak i pokušati zaštititi životinje.

Brojne koale i leteće lisice (vrsta šišmiša) uginule su dok su klokani, koale i ješci uočeni u potrazi za skloništem u gradskim područjima.

Iako nisu poznati po svojim plivačkim vještinama, klokani su u potrazi za vodom na velikim vrućinama, no obično to čine u divljini.

Obitelj u regiji Hunter u Novom Južnom Walesu snimila je klokana od 70 kilograma kako se hladi u njihovu bazenu za vikend kad su temperature dosegnule 42 Celzijeva stupnja.

Klokan koji je snimljen u vodi do prsa činio se neozlijeđen.

U međuvremenu je u Victoriji korisnik Twittera Bill Wallace objavio fotografije papiga kakadua koje su, čini se, uginule od toplotnog udara.

- Termometar na trijemu danas je zabilježio 48,9 Celzijeva stupnja, što očito nije službeno očitovanje, ali je bilo dovoljno da ubije kakadua - napisao je Wallace.

Vatrogasci su spasili koale s eukaliptusa i spašavali domove u Južnoj Australiji na područjima kojima su prijetili požari.

U Novom Južnom Walesu je organizacija za zaštitu okoliša procijenila da je više od 2000 koala uginulo nakon što je izgorila trećina njihova staništa.

Rezervat divljih životinja sjeverno od Sydneyja evakuirao je 300 životinja.

- Odlučili smo ih evakuirati i imali smo sreće što smo uspjeli pobjeći vatri - rekla je Tassin Barnard iz rezervata Walkabout.

Iako nema službenih podataka, Barnard kaže kako je vjerojatno uginulo više milijuna životinja.

- Drugi rezervati nisu se odlučili na preseljenje životinja, već će dati sve od sebe da ih obrane. Razumijem to jer je to iznimno teško učiniti - dodala je Barnard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 18:59