INCIDENT U PARKU

VELIKA RASPRAVA O NAPADU BULTERIJERA NA MALTEZERICU LOLU RTL-ove VODITELJICE Antoniju Mandić prozvali zbog govora mržnje jer je psa nazvala krvoločnim

Bulterijeri su agresivna pasmina, ali ako se dobro socijaliziraju, sve može biti u redu, kažu veterinari
 Facebook, Twitter

Voditeljica Antonija Mandić, čiju je maltezericu Lolu u petak napao bulterijer, podigla je pravu prašinu na društvenim mrežama nakon što je objavila post o neugodnom iskustvu iz jednog zagrebačkog parka.

Stigmatizirani bulterijeri?

“Ovaj bulterijer, pred punim parkom djece, pokušao je zaklati moju Lolu. Spasilo ju je što je to bilo pola centimetra od grkljana i žile kucavice, ima hematom u oku, ali preživjet će i bit će dobro. Dobro neće biti gazdarica ovog agresivnog, krvoločnog psa koji je genetski stvoren da ubija i kolje, i parkom šeta bez povodca”, stajalo je u voditeljičinoj objavi. Svojom je izjavom potresena Antonija podijelila prijatelje na Facebooku. Dok su jedni s njom suosjećali zbog napada, drugi su smatrali da neopravdano “potiče ljude na mržnju prema toj pasmini”. Kriv je vlasnik i to je jedina istina, kažu.

No, svi se slažu u jednom: pas treba biti na uzici, posebno ako ima bilo kakve probleme u ponašanju, ili ako, prema pravilniku, pripada kategoriji opasnih pasa.

“Ako ja svog psa od 3,5 kg vodim vezanog, jer poštujem pravo kretanja i osjećaja sigurnosti drugih ljudi, zašto se to ne odnosi na druge vlasnike? Zašto se ne provode zakoni? Gdje su komunalni redari? ”, pita se Antonija Mandić.

Iako je voditeljica izjavu napisala u afektu, potresna napadom na svog ljubimca, dio javnosti smatra da je bulterijera i slične pasmine nepotrebno stigmatizirala.

- Točno je da bullovi i slične pasmine imaju izražen plijenski nagon, pa ako pas nije ispravno socijaliziran, može smatrati manje psiće plijenom. No, moram priznati da su bulterijeri koje sam ja imala priliku susresti bili prekrasni psi. U svakom slučaju, pas je trebao biti na povodcu, iako ni to nije garancija da se ovakvo što ne bi dogodilo i tko zna koji su razlozi zašto je pas ovako reagirao - smatra Sandra Ilievski, bihevioristica za pse s diplomom Etološkog instituta u Cambridgeu.

Veterinarka Silva Rakočević kaže da nijedan pas nije genetski stvoren za klanje - svaki pas je ono što čovjek u njemu razvije i kako ga odgoji.

Teritorijalna agresija

Nijedan pas neće napasti iz čistog mira - uvijek je riječ ili o spolnoj ili teritorijalnoj agresivnosti.

- Istina je da su bull terrieri agresivni, ali ako se normalno odgajaju, sve može biti u redu. No, općenito, ako pas naumi nekoga ubiti, on ne pušta. Postoje i mali, agresivni psi koji ne moraju napasti, ali provociraju, dok drugi pas ne reagira - smatra Rakočević. Antonija Madić naknadno je napisala da je njezina objava shvaćena pogrešno. Kad je rekla da pas ima genetske predispozicije za ubijanje, mislila je na to da su ti psi brzi i snažni. Ispričala se ako je povrijedila nekog vlasnika i istaknula najvažnije - željela je skrenuti pozornost da vlasnici pasa ne drže na uzicama svoje ljubimce, i ne razmišljajući o šteti koju oni mogu nanijeti drugima.

Brnjica je obavezna za opasne pse

Prema Pravilniku o opasnim psima opasnim se smatraju svi psi tipa bul koji ne potječu iz uzgoja - stafordski terijer, bulterijer i mini bulterijer, kao i svaki drugi pas, bez obzira na pasminu, koji je ničim izazvan napao, ozlijedio ili usmrtio čovjeka ili životinju. Moraju biti kastrirani, voditi se na uzici i nositi brnjicu. Vlasnik mora biti stariji od 21 godine, poslovno sposoban i nekažnjavan zbog prijestupa u vezi sa životinjama. Ne smije imati problema s alkoholom ili drogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:48