OBRTNIČKA MODNA REVIJA

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ S 82. 'ZLATNE IGLE' Na najstariji domaći modni event došao pregršt ljudi iz javnog, političkog, sportskog i kulturnog života

 
 CROPIX

Na tradicionalnoj obrtničkoj modnoj reviji - 82. "Zlatnoj igli" u subotu navečer svoje unikatne radove predstavilo je 16 poznatih dizajnera obrtnika uz još 50-ak sudionika iz srodnih struka - frizeri, kozmetičari, postolari, krznari, klobučari i zlatari te Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika grada Zagreba, koja se na toj modnoj reviji po prvi put predstavila kolekcijom "cvjetnih haljina".

Modna revija je održana u TV studiju Anton Marti na Hrvatskoj radioteleviziji, uz izravan televizijski prijenos.

Najnovije kreacije predstavili su: Moda Stolnik, NIT by Ana Žarković, modni dizajner Antonia Jakšić Dorotić, modni salon Dora, modni dizajner Ana Kujundžić, Etno butik Mara, krojački obrt Jura, Otvoreni atelijer Milena, modna manufaktura Mustre, modni dizajner Iva Karačić, Etna Maar, modni dizajner Nada Došen, Krzno Sumrak, Muška moda Šabić, Igor Galaš, XD Xenia design. Uz modne obrtnike predstavila se i Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika grada Zagreba sa kreacijama od cvijeća i raznog bilja.

"Zlatnu iglu" otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako je ta tradicionalna obrtnička modna revija jedinstveno događanje koje svjedoči najbolju promociju zagrebačke mode koja je spoj kvalitete i tradicije. Rekao je da kada vidi sve ovako "zbigecane" onda vidi da je Zagreb ne samo grad kulture, nego i grad mode.

"Kad je u pitanju zagrebačko obrtništvo - kad su u pitanju krojači, kad su u pitanju krznari, kad su u pitanju klobučari, kad su u pitanju zlatari onda na Hrvatskoj radioteleviziji nije to samo njihova osobna promocija, nego i promocija Zagreba i Hrvatske", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Ovogodišnja "Zlatna igla" imala je novu koncepciju kojom se željela "pomaknuti velikim koracima u budućnost". Svaki kreator se potpuno slobodno modno izrazio svojom kolekcijom prenoseći poruku "kako biti modno osviješten, a opet ostati svoj i šireći radost i veselje u svakodnevni život".

U glazbenome dijelu programa nastupili su Damir Kedžo, a modnu reviju otvorila je plesna skupina Ivone Perkov.

"Zlatna igla" je najdugovječnija modna manifestacija. Organizira ju Udruženje obrtnika grada Zagreba. Pokroviteljica te tradicionalne obrtničke modne revije je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Generalni pokrovitelji i suorganizatori su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Pokrovitelji su i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Zagreb, Zagrebačka županija, zagrebačka Gradska skupština i HRT.

Na "Zlatnoj igli" bio je izlaslanik predsjednice Republike Tomislav Madžar, izaslanica predsjednika Vlade, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman te brojni uzvanici iz hrvatskog javnog, političkog, sportskog, kulturnog života.

U Udruženju obrtnika grada Zagreba ističu kako ovogodišnja "Zlatna igla" s ponosom nastavlja tradiciju koja se od davne 1935. godine njeguje iz naraštaja u naraštaj. Te 1935., uz bok Beču i Parizu, zagrebački obrtnici organizirani u cehove prvi su put organizirali to modno događanje. Zaštitni znak "Zlatne igle" je, kako ističu, vrhunska, majstorska kvaliteta i kreativnost iz koje nastaju unikatne kolekcije.

U doba masovne konfekcijske proizvodnje uspjela je očuvati kulturu šivanja po mjeri koja je visoko cijenjena u svjetskim metropolama. I ove godine je "Zlatna igla" pokazala kako je spoj hrvatskog proizvoda, zanatskih umijeća i suvremenog dizajna dobitna kombinacija, ističu iz udruge zagrebačkih obrtnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 23:32