ROBERT KESER

VELIKI USPJEH MLADOG INŽENJERA (25) IZ ZAGREBA Diplomirao na FSB-u i odmah oduševio Talijane: 'Dobio sam posao u timu Formule 1'

Zagreb, 220416.FSB, Luciceva 5.Razgovor sa Robertom Keserom koji iduci tjedan odlazi na sestomjesecno staziranje u timu Formule 1.Na fotografiji: Robert Keser.Foto: Livio Andrijic / CROPIX
 Livio Andrijic / CROPIX / CROPIX

Mladi Robert Keser (25), nedavno diplomirani inženjer s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prvi je Hrvat koji je pozvan da stažira u timu Formule 1, Scuderia Toro Rosso. Keser je pozvan direktno zbog diplomskog rada koji je oduševio stručnjake tima. Prije dvije godine za stažiranje se prijavilo 70 tisuća ljudi iz cijeloga svijeta, a primali su ih samo četiri. Zbog toga je uspjeh zagrebačkog diplomca još veći.

Velika čast

- U utorak ujutro putujem u Faenzu. Službeno počinjem raditi 3. svibnja, a dotad moram pronaći stan i smjestiti se. Stažirat ću šest mjeseci, a dobivat ću malu naknadu, taman dovoljno veliku da platim sve troškove. No, novac u ovom slučaju nije važan: ovo je velika čast i jako sam sretan što ću moći raditi na razvoju softvera za proračun aerodinamike bolida, o čemu sam oduvijek sanjao - kaže Robert.

Ostvarenje sna

Scuderia Toro Rosso jedna je od rijetkih momčadi Formule 1 koja radi u Italiji jer su druge smještene u Velikoj Britaniji. Na stažiranje uglavnom primaju studente i mlade iz svoje zemlje. Zbog toga Robert planira odmah nakon dolaska u Italiju početi s učenjem jezika - iako većina članova momčadi govori engleski, kaže, za normalan život i rad mora savladati talijanski.

- Znam da postoji mogućnost da me nakon isteka roka od šest mjeseci zadrže da radim u momčadi. Naravno, mogućnosti za to nisu velike jer su prije dvije godine od četiri stažista zadržali samo jednoga. Ako se nakon šest mjeseci vratim u Zagreb, svejedno neću biti razočaran jer je i ovo što sam sada postigao velik uspjeh - pojašnjava Robert. Većina studenata sanja o tom poslu, priznaju njegovi kolege asistenti, no nitko ne dobije priliku zaista raditi. Njih pet radi na projektima i uglavnom su vezani uz inozemne tvrtke.

Vlastiti bolid

Rade simulacije većinom vezane uz brodogradnju i turbostrojeve, a njihovi projekti fakultetu na kojem rade donose i financijsku korist. Konkretno, 15 posto prihoda od svakog završenog posla prihoduje FSB.

- Kao grupa radimo numeričke simulacije za industriju, razvijamo alat za računalnu dinamiku fluida OpenFOAM, a uz to i održavamo nastavu. Ovakav posao zahtijeva neprestano usavršavanje kako bismo bili konkurentni ostalim u svijetu. Zato smo ponosni na Roberta i njegov uspjeh jer znamo koliko je stručan u svojem poslu. Njegov uspjeh na neki je način i uspjeh svih nas, kao i našeg profesora Hrvoja Jasaka - komentirala je Tessa Uroić, Robertova kolegica.

Koliko svi studenti sanjaju da jednoga dana rade u nekom timu Formule 1, govore i formule koje su sami proizveli, sastavili i u njima se vozili, a izložene su u atriju fakulteta. One su svojevrsni suveniri s natjecanja u izradi bolida na koje studenti udruženja FSB Racing Teama svake godine odlaze. Prije dvije godine osvojili su deseto mjesto na natjecanju na kojem je sudjelovalo oko 150 timova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:23