REJTING PRIJEVOZNIKA

VELIKO ISTRAŽIVANJE NA 407 TVRTKI Pogledajte s kojim je aviokompanijama najsigurnije letjeti i kako stoji Croatia Airlines

zagreb, 180505airbus 320, avion croatia airlines, aerodrom plesofoto josip bistrovic-desk--zag-
 Josip Bistrović / CROPIX

Croatia Airlines među sigurnijim je svjetskim avioprijevoznicima, prema istraživanju međunarodnog specijaliziranog internetskog portala AirlineRatings.com, koji je našoj aviokompaniji dodijelio 6 od maksimalnih 7 zvjezdica. Analizirali su ukupno 407 avioprijevoznika, kojima su za sigurnost dodjeljivali između 1 i 7 bodova.

Treću godinu zaredom kompanija Qantas proglašena je najsigurnijom aviokompanijom na svijetu, a među prvih dvadeset nalaze se i American Airlines, Emirates, Lufthansa, Swiss Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, United Airlines, Virgin Atlantic...

Najgori u Nepalu

Prilikom ocjenjivanja stručnjaci s AirlineRatings.coma u obzir su uzimali nekoliko faktora, poput broja avionskih nesreća, je li osoblje ikad bilo kažnjavano zbog ugrožavanja sigurnosti putnika, kao i posjeduje li aviokompanija cerfitikat Međunarodne asocijacije za zračni prijevoz (IATA). Čak 148 kompanija osvojilo je maksimalan broj bodova, dok je više od 50 kompanija imalo tri ili manje zvjezdica. Kad je riječ o kompanijama koje bi trebalo zaobilaziti u širokom luku, to su one iz Nepala, Indonezije i Surinama, koje su zaradile jednu ili čak nijednu zvjezdicu za sigurnost, a među njima su Batik Air, Lion Air, Wings Air.

Većina aviokompanija s kojima surađuje i Croatia Airlines imale su najbolje ili gotovo najbolje ocjene, pa su tako sedam zvjezdica za sigurnost dobile Air Canada, British Airways, Alitalia, dok su u rangu s našom kompanijom i Air Serbia, Air France, Turkish Airlines i Australia Airlines, koje su dobile po 6 zvjezdica.

AirlineRatings.com na godišnjoj bazi ocjenjuje i niskobudžetne kompanije, pa su tako među top deset ove godine ušli Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, Virgin America, Volaris i Westjet.

Nesreća Germanwingsa

Od onih koji posluju na našim prostorima, najbolju ocjenu, čak 7 zvjezdica za sigurnost, dobili su španjolski Vueling i njemački Germanwings, mađarski Wizz Air i Fly Dubai dobili su lošije ocjene, samo 4 boda, dok su po pet od maksimalnih 7 dobili Tui Fly i najrasprostranjeniji Ryanair.

Zanimljivo je i da je Germanwings dobio maksimalnih 7 bodova za sigurnost, iako su lani imali jednu od većih avionskih nesreća, u kojoj je pod sumnjivim okolnostima poginulo 150 osoba. I sam direktor Thomas Winkelmann rekao da je to bio ‘’najgori događaj u povijesti tvrtke’’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:26