RODAN URANIO

VELIKO SLAVLJE U BRODSKOM VAROŠU Ljubav duga 16 godina dobila svoj nastavak, Klepetan prošao 13.000 kilometara i vratio se Malenoj

 
 Vlado Kos / CROPIX

Jedna od najljepših ljubavnih priča ikada dobila je svoj nastavak jutro nešto iza 10 sati kada se rodan Klepetan vratio u svoje gnijezdo u Brodskom Varošu. Njegova Malena, roda slomljenog krila, u tom trenutku nije bilo u samom gnijezdu, ali pohitala je tamo čim je shvatila da se njezin dragi vratio s puta dugog 13.000 kilometara.

Posljednjih godina događalo se da je Klepetan nešto kasnio, ponekad i 15-ak dana, tako da je ove godine njegov dolazak na vrijeme iznenadio baš sve. Inače, ljubav Malene i Klepetana traje već 16 godina...

Povratak upornog rodana s veseljem je dočekao Stjepan Vokić, koji već desetljeće i pol brine o Malenoj dok je Klepetan u Južnoafričkoj Republici. Malena je, naime, lanjske jeseni teško podnijela Klepetanov odlazak pa je ponovni susret vjerojatno još slađi.

Posljednji val hladnoće za nekoliko je dana odgodio njegov povratak. Vokić ga je, prateći vremensku prognozu, očekivao tek idućeg tjedna, ali ga je stari prijatelj u četvrtak iznenadio.

'Klepetan je doletio do gnijezda, a kad je vidio da nema Malene, sletio je na igralište i počeo kupiti granje. Bio je sav prljav i crn. Kada sam iznio Malenu, odmah su se počeli maziti. Već su u gnijezdu koje popravljaju i dovlače u njega nove grane', rekao je Vokić.

On je za Malenu izgradio rampu kako bi se mogla popeti u gnijezdo. Za desetak dana u obnovljenom gnijezdu Malena će snijeti prvo jaje. Koliko će uspješna biti ovogodišnja sezona parenja, znat će se tek u kolovozu, kada novi naraštaj bude spreman za prvi veliki let prema Africi. Taj neobični ljubavni par dosad je iz svojega gnijezda tijekom 15 sezona parenja u svijet poslao 54 potomka.

Slijedeći prirodni nagon kako bi se ponovno vratio Malenoj, Klepetan je preletio tisuće kilometara. Fizički napor nije jedini izazov za Klepetana i druge ptice koje spas od europskog leda i snijega traže pod afričkim suncem. Lov ptica selica velika je prijetnja za njihovu sigurnost. Varoški pernati ljubavnik na putu prema zimskom odredištu leti preko Turske i Libanona, skreće prema Egiptu, a zatim leti prema Južnoafričkoj Republici. Birdlife International, međunarodna udruga koje okuplja 121 organizaciju za zaštitu ptica, procjenjuje da lovci i krivolovci tijekom migracija samo u Libanonu ubiju oko 2,6 milijuna ptica selica. Birdlife procjenjuje da će se ove godine tijekom migracija na području Mediterana u lovu i krivolovu ubiti oko 25 milijuna ptica selica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 15:21