TRENDSPOTTING

Veljača: Dolje logomanija, dokaz stila je da ti ne prepoznaju haljinu

Alexandra Shulman cijeli je britanski Vogue za studeni posvetila staroj novoj rubrici 'More Dash Than Cash' (ne znam ni sama kako bi pametan prijevod zvučao u našem podneblju: Malo para, puno muzike? Više stava, manje love?) .

ZAGREB - Alexandra Shulman cijeli je britanski Vogue za studeni posvetila staroj novoj rubrici “More Dash Than Cash” (ne znam ni sama kako bi pametan prijevod zvučao u našem podneblju: Malo para, puno muzike? Više stava, manje love?) Poanta je da je u modu (napokon!) na velika vrata ušao koncept odijevanja, kako bi Englezi rekli, “from the gut” (ajmo reći, iz onog mjesta u trbuhu gdje se rađaju sve dobre ideje, samo ako slušamo svoj instinkt).

Skupe dizajnerske stvari doslovce razgrabljene nakon revija? Liste čekanja za it torbicu i total look (“Sve je na meni od mog dragog Marca, Ghesquiera...”)? Totalno out! Ulična moda zavladala je i glamuroznim događanjima... Glavni je dokaz stila da ti nitko ne prepozna haljinu! Ovaj tjedan, baš poput otočkih ljubitelja mode, slavimo heroine stila koje svoje mjesto nisu izborile novcem i najpoželjnijom haljinom sezone. Trend tjedna: MODNA ANONIMNOST.

Moji najdraži anonimni trenuci godine:

LARISA LIPOVAC U VJENČANICI ZDRAVKE IVANDIJE

Likovna umjetnica Ivandija poznata je u kazališno-umjetničkim krugovima kao scenografkinja i kostimografkinja pa pretpostavljam da je to bio povod Larisina izbora. Između razvikanih hrvatskih i svjetskih dizajnerskih imena, Larisa je izabrala neponovljivu, briljantnu vjenčanicu koja lako može proći kao klasični dizajn čak i same Vere Wang, a zapravo je djelo umjetnice čije ime dame u prvim redovima većinom ni ne znaju. Larisa je zaslužila mjesto mladenke broj jedan svojom originalnošću i hrabrošću.

NATAŠA JANJIĆ NA NAGRADAMA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Kad je u posuđenim cipelama i starim no-name tajicama (“Nisu čak ni Topshop, vjeruj mi”!) izvučenim nabrzinu iz ormara primala nagradu hrvatskog glumišta, u prvi plan došla je Natašina emotivnost, no taj ju je stilski izlet vinuo u zvijezde hrvatskog modnog neba. Tunika koju je nabacila na sebe preko tajica? By Zoran Mrvoš, kupljena nabrzinu, instinktivno taj dan. Bravo za miješanje starog, posuđenog i novog.

LJUPKA GOJIĆ U PRVOM REDU FASHION.HR-a

Od jedne od najbolje odjevenih dama Lijepe naše moglo se očekivati da svoju savršenu trudničku liniju istakne nekim svjetskim dizajnerskim komadom za kojim sline modne žrtve. Točno osjetivši promjenu trenda, mrtva hladna pojavila se u trapericama (ne pitajte me kako je u osmom mjesecu trudnoće u njih stala), u majici vlastitog dizajna (navodno napravljena od izrezanih starih dizajnerskih komada) i vestici koja djeluje kao da je lako mogla biti iz bakine kućne radinosti (u pitanju je Rick Owens). Bravo za kreativnost i nepretencioznost.

ANITA DUJIĆ NA ČITANJU KNJIGE SVOJE BUDUĆE ŠOGORICE

Predvodnica je ovog trenda i hrvatskih modela koji su uvijek dobro odjeveni, a da zapravo nikada ne znaš što je na njima. Sve je prisutne ostavila bez daha u crnom kaftanu koji je izgledao kao da je vintage Halston iz doba groznice subotnje večeri. Zapravo je naslijeđena haljina koju je njezina majka kupila u Pakistanu 1983. godine. Anita ga je skratila i pretvorila u it komad kojim su se služili čak i za modne editorijale.

Ostale heroine anonimnog Šika: Mara Bratoš, Nina Violić, Livio Badurina, kojem je omiljena mornarska majica kupljena za sto kuna negdje na Korčuli, Ivana Roščić, kraljica vintage odijevanja koja tvrdi da crveni ruž može podići svaku kombinaciju. Na premijeri “Ježeve kućice” pojavila se u haljini kupljenoj u Belgiji prije osam godina “za tako malo novca”.

Malo para, puno stava, pa i muzike, kažem vam ja. Kako slijediti ovaj trend anonimnosti? Ovo je godina kopanja po ormarima i starim vintage dućanima (čujem da je Šlic najbolji u gradu).

Ovo je godina razmjenjivanja garderobe s frendicama i godina izvlačenja zaboravljenih ili odbačenih stvari iz srednje škole. Nemate lovu za ugssice? Pokušajte s martensicama na debele čarape, s malom crnom haljinom.

Pokušajte s prekrajanjem bakinih kućnih haljina. Razmislite o maminim vjenčanicama. Izvadite stare Kurt Cobain majice iz naftalina. Nemojte spremati ljetne jeans kratke hlače, nego ih zimi nosite s debelim vunenim crnim najlonkama. Iznad svega: ne sanjajte o logotipovima i prepoznatljivim haljinama jer prepoznatljivi, prije svega, morate biti vi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:10