RUŽAN INCIDENT U SPLITU

VETERINARKA KOJA JE LIJEČILA U SPLITU ŠUTANOG JEŽA 'Nije rijetkost da liječimo životinje koje su maltretirala djece. Sve kreće od kuće i odgoja'

 
Zlostavljani jež u Splitu
 Splitske šape / Facebook

Dr. Tanja Markulin, veterinarka iz splitske veterinarske ambulante Anima koja je liječila ježića kojeg su u nedjelju učenici 4. ili 5. razreda splitske osnovne škole Bol šutali nogama, rekla je za Dnevnik.hr da se neko vrijeme činilo da će se životinja oporaviti, ali da je na kraju ipak uginuo.

"Hodao je i reagirao. Bili smo jako zadovoljni i vjerovali smo da će biti dobro. Ali uginuo je'', rekla je Markulin i dodala da nije rijetkost da u ambulanti liječe životinje koje su maltretirala djeca. "Kad odrasli zlostavljaju oni se znaju malo prikriti. Najčešće zlostavljane životinje koje i tretiramo su zlostavljala djeca. Sve kreće od kuće i odgoja. Bilo bi dobro kada bi škola uvela barem jedan sat empatije pa da se to malo uči."

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander smatra da djeci koja zlostavljaju životinje nedostaje empatije. "Iz svoje kliničke prakse znam da se ponekad kod djece može prepoznati rizik za agresivno ponašanje upravo po neprimjerenim i agresivnim ponašanjima prema životinjama u ranijoj dobi. Ta djeca često nemaju razvijenu empatiju sukladno svojoj dobi jer nisu dobila empatiju u vlastitoj obitelji", rekla je.

"Empatija je prijelaz brige od odraslih prema djeci, na djecu prema drugima. I zato je važno da dijete i samo u vlastitoj obitelji dobije empatiju, bude prihvaćeno i voljeno onakvo kakvo jest kako bi se ono i kasnije moglo tako ponašati prema drugima. Spomenula bih još i specifičnosti adolescentske dobi, kada djeca žele biti popularna odmah, ovdje i sada."

Ravnatelj Osnovne škole Bol u Splitu Davor Bučević rekao je za Dnevnik.hr da će se učenicima kojima se utvrdi krivnja za zlostavljanje ježa izreći pedagoške mjere. "Najlakše je izdati pedagošku mjeru. Bitno je da oni shvate, da se to ne bi ponovilo. Dobit će smanjeno vladanje, određenu pedagošku mjeru ukora, to nije problem. Ali stvar je u tome da oni shvate da tom reakcijom nisu postupili kako treba, da to nije bila reakcija kakva je prihvatljiva u društvu", pojasnio je Bučević.

Bučević je pohvalio i učenike koji su pomogli ježu i prije i poslije napada. ''Jednostavno njihova reakcija da, kada su vidjeli tog ježa poslije, odnijeli su ga veterinaru. Tako da je ta super reakcija jedna pozitivna priča. A sad, ova druga reakcija, to šutiranje, to je stvarno neprihvatljivo. Čovjek ne očekuje da bi netko tako mogao reagirati prema bilo kakvoj životinji, kamoli prema malim životinjama'', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:42