SKI PATROLA - KALS-MATREI

VIDEO: DIVAN SKIJAŠKI DAN NIJE POKRIO SITNE NEDOSTATKE Premalo sunca, premalo ozbiljnih staza, ali za klince i više nego zgodno

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Kad bih ocjenjivao ljepotu krajolika, pogled kojim te skijalište časti dok juriš i siguran snijeg - Kals-Matrei bio bi visoko plasiran.

Svakako više nego će biti u ovom slučaju. No Kals niti nakon spajanja s Matreijem, kada postaje najveći u Istočnom Tirolu, nije posebno velik i raznovrstan, ima dosta problema sa suncem (nema ga), nije praktičan.

Pa opet, radi se o skijalištu s pogledom na najviši, najljepši austrijski vrh Grossglockner i po tome je posebno. U Kalsu se skija kvalitetno, tu nema dvojbe. Uostalom, svi centri obuhvaćeni Ski patrolom Jutarnjeg lista su takvi, to i jest smisao. Biramo najbolje među dobrima i odličnima.

Sredinom prosinca, kad smo kolega Tom Dubravec i ja boravili u Kalsu, snijega je bilo puno. Bilo je čak i nešto sunca.

Prvi skijaški dan bio je senzacionalan jer Austrijanci nisu uredili staze. Snijeg je padao cijelu noć i dio jutra, ostavili su, osim dvije staze, sve netaknuto. I to onda izgleda ovako: podloga tvrda, uređena odlično, kako se to ovdje i radi, a na vrhu, poput šlaga, mekog i rahlog, tridesetak centimetara pršića.

Ski pass

Dnevna - 49 €

Šestodnevna - 250 €

Može li se tražiti više?

Teško.

Čak se, rekoh, i sunce pojavilo, dogodio se i taj bajkoviti pogled na Grossglockner. Skijali smo uglavnom na dvjema crnim stazama koje su - odlične. Grossglockner resort Kals-Matrei, kako zvuči potpuni naziv ovog mjesta, nudi 43,6 kilometara staza, od toga 8,5 lakih te 24,5 srednje teških, 4,6 otpada na free ride pa nije teško izračunati kako malo ima sreće i veselja za one koji traže pravi izazov.

Premalo da bi se vozilo tih 5 sati od Zagreba.

Ako ste iskusan skijaš, možda premalo. Ako vam teške staze nisu prioritet, onda se stvar mijenja. Za klince je vrlo zgodno, a tu su i čak četiri sanjkališta, jedno pod reflektorima. Pa i to nešto vrijedi.

Kals i Matrei su simpatična mjesta, ima dosta povoljnog apartmanskog i pansionskog smještaja, čak i par hotela s vrlo pristojnim cijenama (nedavno ušminkani Goldried na Matreiju je najpopularniji među Hrvatima), ali dominira Gradonna Mountain resort. Ako se ima, onda svakako u Gradonnu.

Preporuka smještaja

Izgrađena 2012. godine, Gradonna Mountain resort postavila je nove standarde smještaja u ovom skijalištu. Zanimljivo je da je vlasnik Gradonne ujedno i vlasnik skijališta. Schultz Gruppe (vlasnica Martha Schultz bila je i sponzor austrijske reprezentacije) ima još nekoliko sjajnih skijališta i hotela u Austriji, a Gradonna je sami vrh.

Nalazi se na skijalištu, opremljena je fantastično, od wellnessa, izuzetno zanimljivih soba, do vrhunske gastronomije. Nema zamjerke osim što je - skupa.

Ali vrijedi.

Nešto skromniji Goldried je popularan među našima. Nije čudno, nalazi se u Matreiju, a uz dobar položaj ima i odličan omjer cijene i usluge.

Goldried, koji nudi i sobe i apartmane, je obnovljen i ušminkan, ima bazen, saune i dječju igraonicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:05