SKI PATROLA - ST. ANTON

VIDEO, FOTO: EUROPSKA KREMA BIO I OSTAO! Samo zbog jedne stvari nije savršeno skijalište, ali je i dalje izvanredno

 
 CROPIX

Da nema tih nekoliko lijevaka, uskih dijelova staze na kojima se stvara neviđena gužva, St. Anton bi bio savršeno skijalište. Ovako je promil, dva ispod toga. Dakle, i dalje izvanredan!

Davno je bila 2001. godina, Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Očekivali smo Janičinu medalju, nije se dogodila. Njezin otac slutio je neugodan rasplet, nekoliko tjedana prije natjecanja mrmljao je kako slalomska staza nije ozbiljna, kako je napravljena u nečijem voćnjaku. Smiješan je bio, duhovit i ciničan, ali osjećaj ga ni taj put nije prevario: Janica se nije baš snašla na SP-u. Ali ja sam u St. Antonu proveo 17 dana. Premda mi je posao bio izvještavanje sa Svjetskog prvenstva, naravno da sam pronašao vrijeme i za obilazak skijališta koje me najviše zanimalo u cijeloj Austriji.

St. Anton mi je na prvu legao. Kozmopolitski, prepun ukusno uređenih, često i otkačenih barova za čijim šankovima rade Australci, Novozelanđani, Britanci, Skandinavci.

Živo, bučno, šareno, zabavno. Vrhunski dućani, restorani, hoteli. Za razliku od Lecha, ovdje nije nužno da na kartici imaš 50.000 eura, postoje i budžet varijante, mnogi ih koriste. A opet, glamura ne nedostaje ako ga baš tražite.

St. Anton s Lechom i Zürsom, s kojima je povezan, ima impozantnih 305 kilometara staza. Ono što je barem jednako zanimljivo jest činjenica da je toliko i mogućnosti za skijanje izvan staza. S visine od 2811 metara, koliko se uzdiže vrh Valluga, pa jurnjava sve do 1300 metara iznad mora! S tim brojkama nema šale.

Ski pass

Dnevna - 56,50 eura

Šestodnevna - 300 eura

Položaj nekih staza, doduše, direktno je na suncu i “juha” je u ožujku, na nižim dijelovima skijališta, postala tradicija. Stvore se mokri hupseri i povratak u gradić nije uvijek ugodan. Ali, i za te toplije dane postoji rješenje. Zove se - Rendl! Još jedna planina u sustavu. Na nju iz samog centra St. Antona vozi moderna kabinska žičara. Rendl je čudo! Samo šest žičara, a staza, realno, i manje, ali za nekoliko sati maksimalnog treninga bolje ne može. A kad zakruli u želucu, ima se gdje. Na Rendlu je odličan restoran u dva dijela, s puno svjetla i lijepim pogledom.

Ni u St. Antonu nema baš puno hrvatskih skijaša. Premda postoji vrlo praktična veza vlakom. Kreneš navečer, odspavaš u spavaćim kolima, ujutro se probudiš, zijevneš, odradiš istezanje i doručak u vlaku i - na skije! Treba znati.

Preporuka smještaja - Hotel Kösslerhof

Nalazi se u Moosu, rubnom dijelu St. Antona, na dvjestotinjak metara većoj nadmorskoj visini. Petnaestominutna šetnja do mjesta zna biti dobrodošla. Ono što je adut ove pozicije jest - skijaška staza.

St. Anton , Austrija, 130220
Ski Patrola- skijaliste St. Anton u pokrajini Arlberg
Na fotografiji: hotel Kosslerhof
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Kösslerhof se nalazi tik uz stazu, ustvari vrlo blizu kultnom Krazy Kanguruhu, najpoznatijem after ski baru u Austriji, u vlasništvu Marija Matta.

Kösslerhof je star tri godine, izgleda svježe, privlačno, drveno, ugodno, udobno, raskošno. Wellness na dvije etaže, odlična hrana i vrlo ljubazna vlasnica Petra na čelu superprofesionalnog tima. Zanemarite cijene na booking.comu, u zbilji su bitno niže

St. Anton , Austrija, 130220
Ski Patrola- skijaliste St. Anton u pokrajini Arlberg
Na fotografiji: janjeca rebarca u hotelo Kosslerhof
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Wilmin osmijeh kao još jedan adut St. Antona

Wilma Himmelfreundpointner prominentna je djelatnica Tourismusverbanda u St. Antonu. Zadužena za novinare i medije. S puno sam njezinih kolega i kolegica surađivao po Europi, sve su to vrlo ljubazne i susretljive osobe, znaju što predstavnici medija trebaju, znaju kako im olakšati posao. Ali, Wilma i njezinih 20 slova prezimena nadmašuju većinu.

Uvijek, ali baš uvijek puna energije, nasmijana, s novim idejama i vidovima suradnje, proaktivna. U St. Antonu je smatraju vrlo važnim kotačićem tog supermodernog turističkog postrojenja i drže je kao kap vode na dlanu.

“Volim ovaj posao i ne bih ga mijenjala ni za jedan drugi. S ljudima si, s različitim ljudima, nikad nije dosadno, pokazuješ im ljepote St. Antona i okolice, pa što ima ljepše od takvog posla? Bude naporno, teško, dan se produlji, ali kad znaš da si nekome pomogao, vidiš da se zato osjeća još bolje u St. Antonu, zaboraviš na umor. Da, voljela bih da je Hrvata više, znam da je put dug i da St. Anton nije uvijek jeftin. Ali, vjerujem da se nitko nije vratio razočaran, sigurna sam se ovakvi uvjeti ne nalaze bilo gdje, volim vjerovati da smo posebni. Hrvati, dođite kod nas, dođite i vidite zašto smo mnogima najbolji ili jedno od najboljih europskih mjesta za skijanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:11