URBAN&4

VIDEO: 'ISKRA' JE SIMBOL NAŠEG ZALOGA ZA BUDUĆNOST U novom spotu riječkog glazbenog genijalca glavne uloge dobile su kćeri našeg poznatog bračnog para

 
Damir Urban
 Bruno Konjevic / CROPIX

- Treba nam tako malo, skoro ništa, jedan kremen i jedna iskra - riječi su koje odjekuju u novom singlu "Iskra" benda Urban&4, koji i ovaj put donosi toliko prepoznatljiv Urbanov glazbeni pečat.

- 'Iskra' je snimljena gotovo posve uživo, u studiju G.I.S. kraj Rijeke, a snimao ju je Matej Zec. S obzirom da je 'Iskra' nastala doma, uz akustičnu gitaru, odlučili smo da je najbolje pokušati zadržati taj topao, kućni duh te glazbenu priču benda samo naprosto nasloniti na njezine temelje. Za mene je 'Iskra', u nekom prenesenom smislu, simbol našeg zaloga za budućnost - opisao je Damir Urban.

Njene ruke grle kao šal, nastavlja se u tekstu, a nostalgična melodija tog zaloga budućnosti kao da istinski obgrli nekom pozitivnom, poticajnom notom. Na tragu toga je i sam vizual koji prati "Iskru", a za koji je zaslužan Tomislav Torjanac.

Tomislav Torjanac

Dok je melodija "Iskre" poput slike oslikane trenucima, sam tekst otpjevana je poezija, a tako je opisuje i Urbanov prijatelj Rade Šerbedžija, filmski i kazališni glumac, pjesnik te glazbenik: "Moj prijatelj Urban pjeva poeziju. Svoju poeziju. Savršen ritam riječi, misli i pojmova, kojima opisuje život, stapa se s nekom gotovo nebeskom muzikom, koja dolazi iz njegove žestoke utrobe, iz njegove sveljudske boli, iz njegova čudovitog bivstva".

Sporo rasti mala vrbo, dug je put, a ovaj svijet te čeka, možda su najbolje riječi kojima stihovi "Iskre" mogu opisati videospot za istu. Režiju potpisuju Damir Urban i Milica Czerny Urban, koja je bila zadužena i za fotografiju te montažu, a priča iza videospota nosi i neke zanimljive poveznice te simbolike.

- Želeći napraviti spot koji će što bolje pratiti pjesmu, ali koji je istovremeno neće opteretiti, razmišljali smo o mnogim opcijama i došli do zaključka da bi, zbog same teme i na neki vrlo općenit način, i smisla teksta bilo idealno da djeca preuzmu glavnu ulogu. Istog trenutka sjetili smo se Jane Sienne i Mile Amelie Mikić.

Nije ta ideja došla bez neke smislene veze - naime, prije 23 godine, u prvom spotu Damirove solo karijere, onome za pjesmu 'Astronaut', a i na samom početku svoje karijere, nastupila je Ljupka Gojić Mikić. Kako smo i tijekom svih godina i dalje u kontaktu, odlučili smo je zamoliti, a naravno i ostatak njezine obitelji, da pita djevojčice bi li željele biti u našem spotu. Tako se, na jedan poseban način, zatvorio krug, ali i nastavila priča - točno tamo gdje treba, na djeci, na onima koji jesu budućnost - opisala je Milica Czerny Urban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 04:46