GALAPAGOS

VIDEO: KAKO JE POHOTNI DIEGO SPASIO SVOJU VRSTU Ovaj 100-godišnji mužjak ima gotovo tisuću potomaka i spriječio je izumiranje divovskih kornjača

 
 San Diego Zoo / Screenshot

Prije samo 50 godina populacija divovskih kornjača na Galapagosu bila je pred izumiranjem - bilo je svega 12 ženki i dva mužjaka.

Danas cijelo to područje vrvi ovim zanimljivim životinjama te se procjenjuje da je na otoku oko 1800 jedinki. Kako piše BBC, za takav "baby boom" među galapagoškim divovskim kornjačama najzaslužniji je mužjak Diego.

Njegov vrlo snažan seksualni nagon tijekom desetljeća je "odgovoran" za nastanak više stotina novih kornjača.

Diego je u sklopu programa povećanja populacije na otok Santa Cruz doveden 1977. iz kalifornijskog zoološkog vrta, u trenutku kada je vrsta bila ugrožena do razine izumiranja. Otada se aktivno razmnožavao te se procjenjuje da ovaj 100-godišnjak ima oko osam stotina djece na otoku.

Program je bio vrlo uspješan pa Diego može u zasluženu mirovinu i bit će vraćen u divljinu na otok Espanola u sastavu galapagoškog arhipelaga, navodi BBC.

- On je u velikom postotku zaslužan za povećanje populacije na Espanolu. Sretni smo što se sada vraća u svoje rodno stanište - rekao je direktor galapagoškog parka Jorge Carrion.

Galapagos svake godine posjete tisuće turista, ponajviše zbog njegove fascinantne bioraznolikosti, a Diego je u tome odigrao veliku ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:33