StoryEditor
PRETHISTORIJSKO ČUDO

VIDEO: MORSKI PAS IZ ERE DINOSAURA ULOVLJEN KRAJ OBALE PORTUGALA Ima 300 zubi i zmijsku glavu i živi u konstantnom mraku...

 
 Screenshot

Znanstvenici su u oceanu kraj Portugala otkrili morskog psa iz ere dinosaura sa 300 zubi i glavom poput zmijine.

Neobično stvorenje izvukla je kočarica tijekom projekta pri kojem su istraživali kako smanjiti neželjen ulov u ribarskim mrežama, piše Sic Noticias TV.

Ova rijetka vrsta otkrivena je prije 80 milijuna godina i dok su njezini vršnjaci, poput tiranosaura i triceratopsa, odavno izumrijeli, ovaj morski pas s oštrim zubima i dugim tankim tijelom još uvijek pliva na dubinama od najmanje 700 metara.

Profesorica Margarida Castro sa sveučilišta Algarve kazala je za Sic Noticias kako ovaj morski pas ima 300 zubi koji mu omogućuju zarobiti u čeljusti lignje, ribu i druge morske pse.

Iz portugalskog instituta za more i atmosferu kazali su kako je ulovljeni morski pas bio metar i pol velik i kako je plivao oko obale najjužnije portugalske obale Algarve.

BBC piše kako ovaj morski pas živi u Atlantskom oceanu te vodama u blizini Australije, Novog Zelanda i Japana. U ovakvim dubinama morski pas je konstantno u mraku, iznimno visokim tlakom i ekstremno niskim temperaturama.

Nije poznato zašto su ova bića preživjela tolike godine dok druga prethistorijska bića nisu uspjela.

Stručnjaci tvrde kako je više od 90 posto dubokih voda još uvijek neistraženo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:04