ČUDO OD BEBE

VIDEO: NAJMANJA BEBA U POVIJESTI PREŽIVJELA PRIJEVREMENO ROĐENJE Težila je samo 245 grama, kao oveća jabuka, ovih dana je puštena iz bolnice

 
 Screenshot / YouTube

Beba rođena sa samo 245 grama, za koju se vjeruje da je najmanja beba u povijesti koja je preživjela prijevremeno rođenje, ovih je dana puštena iz bolnice Sharp Mary Birch u San Diegu u Kaliforniji.

Mala Saybie rodila se sa samo 23 tjedna i tri dana (odnosno u 6. mjesecu trudnoće) u prosincu 2018., a težila je koliko i prosječna velika jabuka, piše BBC. Liječnici su se odmah morali boriti za njezin život te je smještena na intenzivnu njegu bolnice. Roditeljima su rekli da ima samo nekoliko sati života i da gotovo sigurno neće preživjeti.

Međutim, nakon pet mjeseci Saybie je s puna 2 i pol kilograma puštena kući, usprkos svim suprotnim očekivanjima. Medicinska sestra koja je brinula o djevojčici, rekla je da je njezin oporavak i otpuštanje iz bolnice pravo čudo.

Registar malih beba (Tiniest Babies Registry) na Sveučilištu Iowa objavio je da je Saybie najmanja beba na svijetu koja je preživjela prijevremeno rođenje. Prethodni je rekord držala beba iz Njemačke koja je pri rođenju 2015. težila 252 grama. Ove je godine zabilježeno i rođenje bebe sa samo 268 grama u Japanu i on se smatra najmanjim prijevremeno rođenim dječakom.

Screenshot / YouTube

Saybieina majka rodila je hitnim carskim rezom tri mjeseca prije termina nakon što joj je dijagnosticirana preeklampsija, poremećaj u trudnoći koji se manifestira povišenim krvnim tlakom i visokom razinom proteina u urinu, a teži slučajevi mogu dovesti do preranog poroda ili po život opasnih posljedica, kako za majku tako i za bebu.

Bolnica je na Facebooku i YouTubeu objavila video u kojem prate napredak male Saybie. Njezina je majka rekla da joj je dan rođenja bio ‘najstrašniji dan u životu’.

- Neprestano sam im ponavljala: Ona neće preživjeti. Tek sam 23 tjedna trudna - rekla je majka. Bebe se inače rađaju između 37. i 42. tjedna od začeća, rekli su iz bolnice i dodali da je bila toliko malena da je ‘stala u ruke sestre koja je brinula o njoj’. Čudesno preživljavanje doktori pripisuju činjenici da pri porodu nije bilo nikakvih komplikacija.

- Saybie nije imala gotovo nikakve medicinske poremećaje koji su uobičajeni kod tako rano rođenih beba, a to uključuje krvarenje u mozgu, te komplikacije s plućima i srcem - rekli su iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:58