USPUT USMRTILA PITONA

VIDEO: NAJVEĆA OTROVNICA NA SVIJETU IZAZVALA PANIKU U ODMARALIŠTU Pripadnicima hitnih službi trebali sati da ulove kraljevsku kobru dužu od 5 metara!

 
 Screenshot: YouTube

Službenici jednog odmarališta u Tajlandu uočili su kraljevsku kobru dužu od 5 metara kako ubija manjeg pitona koji se očajnički nastojao osloboditi iz njezinog ugriza.

Čim su spazili ogromnu zmiju, inače najveću otrovnicu na svijetu, službenici rezorta Krabi pozvali su nadležne službe da odstrane kraljevsku kobru. No, tim od pet ljudi tri sata mogao je samo promatrati borbu dvije zmije u kojoj je kraljevska kobra odmah zarila otrovne zube u metar i pol dugog pitona koji se omotao oko glave veće zmije u nastojanju da se oslobodi, piše Daily Mail.

Nakon što je piton napokon posustao i umro, kraljevska kobra nije ga pojela, nego je otpuzala u obližnje jezerce. Tamo su je seljani i pripadnici hitnih službi zajedničkim snagama napokon uhvatili i smjestili u kavez iz kojeg je kasnije puštena u džunglu.

Kao što smo već pisali, kraljevska kobra najduža je i najveća otrovna zmija na svijetu koja prosječno naraste između 3 i 4 metra u dužinu, ali posebno veliki primjerci mogu premašiti pet i pol metara i 10 kilograma težine. Iako njezin naziv i širenje vrata kad je u opasnosti sugeriraju da se radi o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član vlastitog roda u porodici otrovnih guževa. Njezin latinski naziv je Ophiophagus Hannah što znači "žderač zmija", a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i "prave" kobre.

Osim što može narasti do zaista kolosalnih proporcija kraljevska kobra je vrlo opasan zbog svojeg otrovnog ugriza. Iako je njezin otrov nekoliko puta slabiji od onog pravih kobra (LD 50 iznosi 1.7 mg/kg) kraljevska kobra ga samo jednim ugrizom može ubrizgati u ogromnim količinama, čak do 700 miligrama (prosjek se kreće oko 420).

Zbog plahe naravi ova zmija rijetko ugrize ljude, ali kad do takvog slučaja dođe žrtva može umrijeti i za 15 minuta zbog zatajenja dišnih organa, ovisno o količini ubrizganog otrova, veličine zmije i samog čovjeka. Štoviše, zabilježen je i slučaj kad je azijski slon uginuo za nekoliko dati nakon što ga je ugrizla kraljevska kobra (što navodi i ugledni molekularni biolog i genetičar Sean. B. Carroll u svojem tekstu o kraljevskoj kobri).

Kraljevska kobra također zauzima važno mjesto u indijskoj mitologiji, a rašireno je vjerovanje da zmija u svojim očima sačuva sliku svojeg ubojice pa ako na njezin leš naiđe druga kraljevska kobra iz osvete će napasti čovjeka koji je ubio drugu kraljevsku kobru. Zbog tog praznovjerja neki Indijci će mrtvoj kraljevskoj kobri smrskati glavu kako ne bi sačuvala sliku svojeg ubojice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 04:51