ANALIZA CRTIĆA 'FROZEN'

VIDEO: OČI VEĆE OD RUČNIH ZGLOBOVA Disney na udaru: 'Izobličuje ženske likove i stvara nerealnu sliku ženstvenosti'

Junakinja u novom Disneyjevom crtiću 'Frozen' ima oči veće od svojih ručnih zglobova
 YouTube

Kompanija Disney koja stoji iza najpopularnijih animiranih filmova za djecu našla se pod udarom kritike da odašilje nerealne poruke mladim djevojkama, jer junakinja u novom Disneyjevom crtiću 'Frozen' ima oči veće od svojih ručnih zglobova.

Sociolog Philip N. Cohen sa Sveučilišta u Marylandu primjetio je kako ogromne oči i sićušne ruke simboliziraju ženstvenost u Dysneylandu.

Istraživanje je otkrio da su mršave crtane junakinje, koje izlaze iz Disneyjeve radionice, još mršavije kada su u središtu ljubavne priče.

Odnos između muškog i ženskog zgloba u prirodi je 1,15:1, dok je u Disneyjevim crtićima ta razlika neprirodno velika. U animiranom filmu 'Frozen' glavna junakinja Anna ima ručni zglob samo trećine veličine ručnog zgloba Hansa, glavnog lika u kojeg se zaljubi.

Pretjerane proporcije crtanih likova mogu se pripisati 'umjetničkoj slobodi', ali očito je da se ovdje radi o trendu koji šalje krivu poruku djevojčicama o poželjnim tjelesnim proporcijama, koje bi se u stvarnosti mogle postići samo kombinacijom teških hormonalnih poremećaja i psihofizičkih bolesti.

U srpnju se internetom proširila zanimljiva infografika o ženskim likovima u Disneyjevim crtićima, koja pokazuje nerealne tjelesne proporcije crtanih junakinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:04