POVRATAK

VIDEO: PRVI PUT NAKON STO GODINA U RIMU SE OKOTILA DVA VUKA Legendarne životinje, simbol grada, vratile su se na periferiju, ljudi nisu u opasnosti

 
 Screenshot / YouTube

Vuk je jedan od simbola Rima zahvaljujući legendi prema kojoj su grad osnovala dva brata, Romul i Rem, koje je podigla vučica. Stoga ne čudi da su lokalni mediji s oduševljenjem dočekali vijest da su se po prvi put u zadnjih sto godina ondje okotila dva vuka. Snimila ih je skrivena kamera organizacije za zaštitu ptica i bioraznolikosti Oasi LIPU Castel di Guido na samom rubu glavnog talijanskog grada.

Kamera je snimila cijelu obitelj vukova - mamu, tatu i dva mladunca. Odraslog su mužjaka nazvali Romul, a počeli su ga pratiti preko skrivenih kamera kako bi im analizirali kretanje i odredili prehrambene navike.

‘Bili smo jako iznenađeni! Prve odrasle vukove smo primijetili prije četiri godine, a ovo je prvi put da je stiglo i potomstvo’, rekla je glasnogovornica LIPU-a za The Local. Dodala je da životinje ne predstavljaju opasnost za građane jer su ‘lukavi i drže se skriveni’. Organizacija je lokalnim poljoprivrednicima i farmerima ponudila savjete za obranu stoke od eventualnog napada, no istaknuli su da vukovi u 95 posto slučajeva love veprove te da napušteni psi predstavljaju puno veću opasnost za domaće životinje.

Pretpostavlja se da su na to područje odrasli vukovi stigli sa sjevera gdje se već dugo nalazi vučja populacija, a radi se o uobičajenom slučaju ‘prirodnog nastanjivanja’. Naime, nakon najmanje dvije godine provedene s roditeljima odrasli mužjaci se odvajaju od čopora u potrazi za ženkom i vlastitim teritorijem.

Mladunce su prvi put snimili ovo ljeto, no čekali su s objavom jer nisu bili sigurni hoće li preživjeti. Naime, samo 50 posto legla dosegne zrelost. ‘Ovo je jako dobra vijest jer posljednjih godina na tom području imamo jako puno veprova koji zadaju probleme lokalnim farmerima. Vukovi su im prirodni neprijatelji pa će pomoći u kontroli njihove populacije’, rekla je glasnogovornica organizacije.

Populacija vukova u Italiji pala je na samo stotinjak primjeraka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Zato su od 1971. godine zaštićena vrsta i zabranom lova vukova populacija je obnovljena na nekih 1.600 primjeraka. Uglavnom žive u brdovitim predjelima Apenina i Alpa.

Etruscan Bronze Statue of the She Wolf and Romulus and Remus, Capitoline Museum, Capitoline Hill, Rome, Italy, Image: 104261663, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Skulptura vučice s Romulom i Remom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:12