SKI PATROLA

VIDEO: RESORT NAJVEĆEG SKIJALIŠTA SVIJETA BLISTA KAO NIKAD Val Thorens se prilagodio, promijenio. Ali nije ostario. U stvari, nikad nije bio bolji!

 
Skijaška patrola Jutarnjeg lista - Val Thorens
 CROPIX

Kao kad dođete u američki Burger King ili McD pa uspoređujete s europskim. Sve je veće, više, jače, sočnije. OK, usporedba Val Thorensa i restorana brze hrane možda nije najbolja, ali ako se shvati kontekst, može proći.

Najviši dio najvećeg skijališta svijeta, Les Trois Vallees nalazi se na 2300 metara. I tamo je 30.000 kreveta! Pa onda još stotinjak restorana, barova, pizzerija, pekarnica, slastičarnica... Svega ima na toj čudesnoj visini. Veliki sportski centar sa stijenom za penjanje, stolovima za “pingač”, bazenima, saunama, tenis terenima... Igrao se nekad i mali nogomet, svake srijede. Otrčiš dva sprinta na visini od 2300 metara i treba ti boca s kisikom. Bilo je zabavno u “haklu” nabijati Francuze...

Val Thorens, Francuska, 200319
Ski Patrola- skijaliste Val Thorens
Foto: CROPIX
CROPIX
Ski Patrola- skijalište Val Thorens

Ski pass

Dnevna 63 €

Šestodnevna 312 €

Val Thorens nekako se profilirao kao “party place”. Maleni apartmani za doista neznatan novac (u nekim terminima i za 150 eura po osobi tjedno), fast food, barovi za Šveđane, za Dance, za Britance... Gostovanja mnogih svjetskih DJ-eva, koncerti i sve ono što vežemo uz prvih 20, ajde neka bude 30 godina života. Ali danas je drukčije. Bolje. Skuplje.

Nekad je postojao samo Fitz Roy, jedini istinski luksuzni hotel u Val Thorensu. Imao je četiri zvjezdice, tada maksimum po francuskoj skali. U međuvremenu su se Francuzi uskladili s ostatkom svijeta i najbolji su hoteli dobili tu petu zvjezdicu. Polako su nicali i u Val Thorensu. Jedan, drugi, treći, peti, sedmi... Val Thorens više nije mjesto rezervirano za partijanere, postaje jednako zanimljiv i starijim gostima, onima koji si mogu priuštiti sobu za 400-500 eura. I zabava je prilagođena takvoj klijenteli: piano bar poput Le bar de Val Thorens, Tango bar, Le Zinc...

Val Thorens, Francuska, 200319
Ski Patrola- skijaliste Val Thorens
Foto: CROPIX
CROPIX
Ski Patrola- skijalište Val Thorens

Jutarnji.hr

Zna biti vruće i u Snešku, baru poznatom kao bazi, pogodite koje nacije? Niste pogodili! To je danski bar.

Val Thorens, Francuska, 200319
Ski Patrola- skijaliste Val Thorens
Foto: CROPIX
CROPIX
Ski Patrola- skijalište Val Thorens

Premda ne ulaze samo Danci, naravno. Da ne zaboravim, klasik kasnonoćne zabave u ovom skijalištu i dalje je Malaysia, a dnevne - fenomenalni La Folie Douce na stazi.

Val Thorens je živ, njegovim pješačkim ili polupješačkim zonama (službeno, promet automobilima je zabranjen, ali ima dostavnih, pa ovih i onih...) kolaju tisuće ljudi, mirisi vas vuku u restorane i pizzerije, u sjajne francuske pekarnice, vjerojatno najbolje na svijetu.

Dvije-tri riječi o skijanju. Fantastično. Zabavno. Izazovno. Raznoliko. Od 1800 do 3300 metara, u svim smjerovima, svih nagiba. Snijeg se mjeri u metrima. Od studenoga do prvog tjedna u svibnju. Na ledenjaku Pecletu može i dulje. Još jedna “cveba”: svi pokretni tepisi za djecu su besplatni!

Nakon 20-ak posjeta Val Thorensu vjerovao sam da sam ga prerastao. Da mi tu više nije mjesto. Kao da se s tinejdžerima guraš u diskoteku, a trebao bi ostati doma i gledati serije. Kakva zabluda. Val Thorens se prilagodio, promijenio. Ali nije ostario. U stvari, nikad nije bio bolji.

Foto i video: Marin Tironi

Riječ više: Jure Košir, prvomajski klubovi i sunčano sljepilo

Počelo je u “Jugi”, nastavilo se 90-ih godina. Ali nije još dugo trajalo. Kompasov prvomajski klub bio je vrlo vjerojatno najbolja skijaška opcija za relativno pristojan novac.

Val Thorens, Francuska, 200319
Ski Patrola- skijaliste Val Thorens
Foto: CROPIX
CROPIX
Ski Patrola- skijalište Val Thorens

Pedesetak autobusa kretalo je ispred ljubljanskog Tivolija, u doba godine kad se već polako moglo kupati na Jadranu, skijaši su masovno odlazili u Val Thorens na tjedno skijanje u organizaciji agencije čija je hrvatska filijala prije dvije-tri godine bankrotirala. Tamo sam upoznao tada najveću slovensku sportsku zvijezdu, Jureta Košira, skijao s njim, jer je i to bio dio programa takozvanog Prvomajskog kluba. Sunca je uvijek bilo puno, snijega i više, smješteni smo bili u Tamples du Soleil apartmanima, na samom rubu mjesta, ali nasred staze. Bilo je jeftino, bilo je ludo, zabavno, skijali smo puno, partijali još i više. Jeli uglavnom loše, mladi i nesposobni sami si složiti nešto toplo u apartmanu. A love za odlaske u restorane nije baš bilo. Eventualno pizza ili burger.

Dakle, sunca je bilo taman toliko da sam ga uspio podcijeniti i jedan cijeli dan skijati bez sunčanih naočala. Posljedica tog mudrovanja bila je vrlo ozbiljna: privremeno sljepilo.

Val Thorens, Francuska, 200319
Ski Patrola- skijaliste Val Thorens
Foto: CROPIX
CROPIX
Ski Patrola- skijalište Val Thorens

Odlazak liječniku, dva dana boravka u mračnoj prostoriji. Mlad i glup. Ali ljubav prema Val Thorensu niti promila se nije smanjila. Naprotiv.

Skijaška patrola - Val Thorens

Država: Francuska

Nadmorska visina: 3300 m

Skijaških staza: 150 km

Vožnja autom od Zagreba: 1030 km (9 sati)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:54