SVA ČUDA SVIJETA

VIDEO: SAM SAGRADIO SVOJU KATEDRALU Pogledajte repliku rimske crkve sv. Petra koju je cijeli život gradio 90-godišnji Španjolac na svojoj djedovini

Njegova crkva prostire se na ukupno osam tisuća četvornih metara i građena je bez korištenja dizalice
 YouTube

Proteklih 55 godina svog života Španjolac Justo Gallego Martínez gradio je katedralu na zemljištu koje je naslijedio od svojih roditelja, i to po uzoru na rimsku baziliku sv. Petra. Od samih temelja sve je rađeno rukom, a prvih 20 godina gradio ju je vlastitim rukama i tek kasnije uz pomoć obitelji i volontera.

Gallego Martínez danas ima 90 godina, ali i dalje svakoga dana (osim nedjelje) počinje s radom na svojoj katedrali u 6 ujutro i radi punih 10 sati. Većinu ugrađenog materijala je pronašao ili su mu darovali, pa je kupola katedrale tako izgrađena od plastične ambalaže za hranu. Ispod građevine nalazi se kripta, te kompleks manjih kapela, arkada, pa čak i knjižnica. Njegova crkva prostire se na ukupno osam tisuća četvornih metara i građena je bez korištenja dizalice.

Justo Gallego Martínez rođen je u zemljoradničkoj obitelji i u dobi od 10 godina svjedočio je strahotama španjolskog građanskog rata, kada su stradavale i crkve i svećenici. Zato se 50-ih godina zaredio, ali se nije uspio uklopiti i nakon osam godina je morao napustiti red trapista.

Slomljenog srca, Don Justo je bio odlučan posvetiti svoj život Bogu, i tada je položio temelje svoje katedrale koja danas ima kupolu visoku 40 metara. No, gradnja jedne katedrale uobičajeno traje dulje od ljudskog života, i malo je vjerojatno da će građevina kojoj je Justo Gallego Martínez posvetio svoj život biti završena za njegova vijeka. Do sada se nitko nije javio s interesom da nastavi njegov projekt, a sve što je do sada izgradio, napravio je bez ikakve suglasnosti države ili pak Katoličke crkve.

Pogledajte video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:09