SEKS U DIVLJINI

VIDEO: TURISTIČKI VODIČ SNIMIO NEOBIČAN PRIZOR - TROJAC GEPARDA Dva mužjaka naskočila na ženku, a iz prikrajka su sve promatrale znatiželjne žirafe

 
 Screenshot / YouTube

Lokalni vodič u rezervatu za divlje životinje u Južnoj Africi ostao je zapanjen kad je s ekipom turista na putu kroz pustinju Kalahari, uočio neobičan prizor. Dva mužjaka geparda parila su se sa ženkom istovremeno.

Prilično brutalan trojac privukao je pažnju Juana Ventea snažnim glasanjem i tad je tek shvatio da svjedoče parenju geparda. Odmah je rekao turistima da upale kamere jer ovaj prizor vjerojatno više nikad u životu neće vidjeti, piše LADbible.

- Kad smo stigli, čuli smo urlanje i kričanje. Izgledalo je kao da se tri geparda tuku, ali onda smo vidjeli da se zapravo radi o dvojici mužjaka koji se istovremeno pare sa ženkom. Skoro mi je srce iskočilo iz prsa! Ostao sam bez teksta. Samo sam rekao turistima da nastave snimati jer ovo više nikad neće vidjeti. Mačke su se ubrzo povukle u grmlje i sakrile, što ne čudi jer su gepardi jako sramežljivi kad je u pitanju parenje. Osim toga, nismo im htjeli smetati, morate poštovati prirodu. Imam prijatelje koji se ovim poslom bave dulje od 15 godina i nikad nisu vidjeli ovakav prizor. Ovo sam i ja vidio prvi i zadnji put u životu - rekao je.

Snimka iz najvećeg privatnog rezervata u Južnoj Africi, Tswalu Kalahari, objavljena je na YouTubeu, a da stvar bude zabavnija, iza geparda se skupila i skupina žirafa. Izvirujući iznad stabala djeluju kao da sa zanimanjem promatraju trojac. No, naravno, možda su se samo zapiljile u bizarne čovječuljke s kamerama.

Prizor gepardskog trojca neuobičajena je iz više razloga. Jako ih je teško ‘uloviti na djelu’ jer su izrazito sramežljive kad se pare. Premda kao i kod ostalih mačaka ženka privlači mužjake mirisom kad se tjera, oni se najčešće bore za dominaciju. Parenje može trajati i tjedan dana, a ženka najčešće promjeni više partnera. Jedan ostaje uz nju oko dva dana i tad se pare više puta dnevno. Borba za naklonost ženke među mužjacima može biti jako brutalna. Ženka za cilj ima osigurati potomstvo, a parenjem s više mužjaka povećava šansu za graviditetom. Stoga često potomci iz istog legla imaju različite očeve.

Međutim, istovremeno parenje s više mužjaka nije uobičajeno, a stručnjaci smatraju da se ovdje možda radi o mužjacima iz istog čopora, odnosno najvjerojatnije o braći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:52