VJEŽBANJE SREĆE

VIDEO: UPOZNAJTE NAJSRETNIJEG ČOVJEKA NA SVIJETU 'Mozak možemo istrenirati da bude sretan, a tajna je u altruizmu'

 Foto: Wikipedia

Matthieu Ricard, 69-godišnji budistički svećenik porijeklom iz Francuske, najsretniji je čovjek na svijetu.

Takvim ga je službeno proglasio neurolog Richard Davidson sa Sveučilišta Wiscoinsin nakon 12-godišnjeg istraživanja o meditaciji i suosjećanju.

Davidson je Ricardov mozak spojio s 256 senzora i ustanovio da je bio nevjerojatno neopterećen tijekom meditacija o suosjećanju.

Snimke su pokazale da je Ricardov mozak tijekom meditacija proizvodio razinu gama-zraka dosad nezabilježenu u literaturi iz neurologije. Gama-zrake se dovode u vezu sa sviješću, pažnjom, učenjem i pamćenjem.

Na snimci se jasno vidi naglašena aktivnost u lijevom čeonom režnju u odnosu na desnu, zbog čega je Ricard doživljavao neobično intenzivan osjećaj sreće i bio manje podložan negativnim osjećanjima.

Ricard kaže da ponekad meditira čitav dan, a iako se i inače smatra sretnom osobom, misli da je ova 'titula' ipak pretjerana.

Kaže kako je tajna njegovog zadovoljstva u altruizmu. Ako stalno razmišljate samo o sebi i tome kako da vam bude bolje, neće doseći sreću. Upravo suprotno. Čitav svijet doživljavat ćete kao prijetnju ili kao sredstvo da dođete do onoga što vam treba.

No put do sreće je dobronamjernost. Osjećat ćete se bolje, a ljudi će vas više voljeti od čega ćete se osjećati još bolje.

Ricard smatra da svatko može biti dobar ukoliko baš nema neku mentalnu bolest koja mu je toliko promijenila kemiju mozga da nema mogućnosti biti sretan ili dobar. Također kaže kako se sreća, do neke mjere, može uvježbati.

'Kao što maratonci moraju vježbati da bi mogli istrčati 42 kilometra, tako i mi možemo vježbati naš mozak da bude sretniji.'

Meditiranje je lako, Ricard savjetuje da počnete s tek 10-15 minuta dnevno i povećavate to vrijeme. Tijekom meditacije se treba koncentrirati na dobre osjećaje i paziti da nam ništa ne odvraća pažnju.

Pozitivne učinke ovakve vježbe možete osjetiti već za dva tjedna, pokazala je i Davidsova studija.

Poslušajte Ricardovo predavnje o sreći:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 18:45