START PAKET

VIDEO: ZAŠTO FINCI SVAKOJ NOVOROĐENOJ BEBI DAJU KARTONSKE KUTIJE Njihove mame su najsretnije mame na svijetu

Punih 77 godina finske trudnice dobivaju od vlade kartonske kutije koje služe kao svojevrsni start paket koji sadrži odjeću, kozmetiku, pelene, igračke, ručnike, vreću za spavanje, plahte i maleni madrac, stoga može služiti i kao krevet.

Tradicija seže još u 1930-te, kada je Finska bila puno siromašnija zemlja nego sada s vrlo visokom stopom smrtnosti dojenčadi: Na 1000 rođene djece, umiralo ih je 65, stoga je ova vladina politika smišljena da svoj djeci u Finskoj, bez obzira na to jesu li iz siromašne ili bogate obitelji, pruže jednak početak i svu njegu koja im je potrebna.

Nakon što su pune kartonske kutije besplatno počeli dijeliti 1938. sve se promijenilo. Mnogi tvrde da su kutije pomogle Finskoj da danas postigne jednu od najnižih stopa smrti novorođenčadi na svijetu.

S obzirom da dolazi s madracem, kutija je postala dječjim prvim krevetićem. Mnogi su, iz svih društvenih sredina, svoju djecu stavljali na počinak između 'četiri kartonska zida' sigurnosne kutije.

Roditelji koji su preuzeli kutiju, imali su samo jednu obvezu, a to je da zakažu liječnički pregled prije nego li beba navrši četiri mjeseca.

- Nedavno je bilo istraživanje koje tvrdi kako su finske mame najsretnije na svijetu, a kutija je prvo što mi je palo na pamet kao razlog. Jako dobro se država brine za nas, pa čak i sada u krizi kad su uslijedili mali rezovi - kazala je Titta Vayrynen, 35-godišnja majka dvojice dječaka za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:09