NEPRIMJERENI DIJALOZI

'VIDIM DA BI TI NEŠTO KRESNUO...' Roditelji šokirani vulgarnom knjigom darovanom njihovoj djeci u školi

Razred, ilustracija
 Nenad Dugi / CROPIX / CROPIX

BEOGRAD - Šokirani roditelj javio se redakciji srpskog dnevnika “Blic” nakon što mu se osmogodišnje dijete požalilo da ne razumije dijaloge u knjizi “Beogradska princeza”.

U njima, između ostalog, djevojčica kaže dječaku 'Vidim, ti bi nešto kresnuo, pa brišem!', dok on njoj govori o najnovijim grudnjacima koji 'podižu i povećavaju grudi'.

- Čak i da se izuzme neprikladan rječnik, knjiga obiluje svađama koje djevojčica vodi s majkom i pitam se kakav sistem vrijednosti škola želi postaviti ovakvom literaturom - revoltirano ističe roditelj.

Knjigu 'Beogradska princeza' napisao je poznati pjesnik i pripovjedač Dragan Lakićević. Ravnatelj OŠ “20. oktobar” Jovan Ćuković kaže da su zbog cijenjenog pisca izabrali baš tu knjigu kao poklon i da su vjerovali izdavaču koji je naznačio da je u pitanju dječja literatura.

- Ipak smo trebali pročitati knjigu prije naručivanja i žao mi je zbog tog propusta. Ispričavam se učenicima i roditeljima. Ubuduće ćemo voditi računa - kazao je ravnatelj koji ističe da je škola naručila između 600 i 700 knjiga kako bi nagradila odlične učenike.

Autor knjige bio pobjesnio je na pitanje o tome jesu li takvi dijalozi primjereni djeci.

- Pa, je l‘ su naša djeca glupa? Mislite da oni ne znaju te stvari s osam godina? Televizija je puna golotinje, očigledno nemate smisla za humor - rekao je Lakićević.

Citati iz knjige

- Ti me uopće ne slušaš - ljutito reče Milica.

- U šta buljiš?

- Da li imaš zeleni grudnjak i zelene gaćice sa sivim cvjetovima?

Djevojčica ponovo skine naočale...

***

- Milice, čekaj, oprosti...

- Palim! Vidim, ti bi nešto kresnuo pa brišem!

Samo je to čuo i vidio kako sijevnu njezina kosa i zanjiha se njezina haljina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00