MIT ILI ISTINA?

VJEROVANJE U DJEDA MRAZA DOBRO JE ZA DJECU Omiljena božićna bajka potiče djecu da nauče razlikovati priču od fikcije

 Pixabay

Božićno vrijeme je najčarobnije doba godine. No mnogi se roditelji pitaju koliko od te čarolije zapravo ovisi o njima i je li njihovo poticanje vjerovanja u postojanje Djeda Mraza uopće dobro za njihovu djecu te kako im naposljetku reći da nije sve onako kao se čini. No budite bez brige. Znanstvenici su ustanovili da vjerovanje u Djeda Mraza za djecu uopće nije loše te da ih je najbolje pustiti da sami otkriju što je prava istina.

Istraživanje koje se bavilo dječjim povjerenjem pokazalo je da je vjerovanje u različite izmišljene osobe i događaje za djecu dobro jer potiče vježbanje razlučivanja laži od istine te pomaže njihovom emocionalnom razvoju.

Većina djece u nekom periodu života vjeruje u Djeda Mraza, Svetog Nikolu, Uskršnjeg zeca ili neki sličan lik iz mašte – čak i ona djeca u čijim se obiteljima takva vjerovanja ne potiču. No većina napušta takva vjerovanja s otprilike osam godina i to je sastavni dio odrastanja.

Naime, u toj dobi djeca postanu dovoljno zrela da su u stanju kritički razmotriti priču o dobrom djedici koji svake godine u jednoj jedinoj noći uspije obići svu djecu svijeta i donijeti im poklone i to sve pomoću saonica koje vuku leteći sobovi.

I dok mlađa djeca postavljaju pitanja tipa 'gdje Djed Mraz živi?', stariju će interesirati 'kako Djed Mraz u samo jednoj noći uspije obići čitavi svijet?'

Ova pitanja znak su kognitivnog razvoja djeteta i roditelji se ne bi trebali osjećati loše zbog razbijanja mita. Ako pak želite produljiti vjerovanje vašeg djeteta u Djeda Mraza ili provjeriti koliko je dijete sposobno samo razlučivati istinu od bajke, pokušajte mu dati uvjerljive dokaze za postojanje Djeda Mraza poput stranice NORAD (Sjevernoameričke zračne komande) koja svake godine 'prati' putovanje Djeda Mraza po svijetu. Umjesto da djetetu sami ponudite odgovor, preusmjerite odluku o istinitosti te priče samom djetetu postavljajući mu pitanja poput: 'Što ti misliš, kako saonice mogu letjeti?' Kad bude spremno, dijete će samo spoznati istinu te se zbog toga osjećati dobro jer je samo otkrilo nešto novo o svijetu u kojem živi. U međuvremenu, ne bojte se poticati vjerovanje u Djeda Mraza koliko god dugo želite. Vaše će vam dijete samo dati do znanja kad mu ta priča prestane držati vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:27