NEOBIČNA KOMPENZACIJA

VLASTI ZAPLIJENILE OBITELJSKOG PSA ZBOG POREZNOG DUGA Bizaran slučaj završio u medijima, iz Grada odgovorili: 'Ovo nije uobičajena procedura'

 Profimedia, Alamy

Grad na zapadu Njemačke, Ahlen, našao se u središtu pažnje lokalnih, ali i svjetskih medija nakon što su vlasti jednoj obitelji oduzeli obiteljskog psa kompenzirajući tako porezni dug. Potom su ga prodali na eBayu.

Njemački su mediji izvijestili da je policija u Ahlenu prvo htjela zaplijeniti invalidska kolica jednog člana obitelji, kao najvredniji predmet u kućanstvu. Međutim, umjesto toga zaplijenili su psa, čistokrvnog mopsa Eddu, piše BBC. Potom je jedan od službenika psa oglasio na eBayu i to po vrlo povoljnoj cijeni od 750 eura (oko 5.500 kn), upola nižoj od uobičajene za tu pasminu.

Međutim, slučaj o kojem je prvi izvijestio lokalni list Ahlener Tageblatt, još uvijek nema svoj kraj.

Nova Eddina vlasnica, Michaela Jordan, inače policajka, sad je podnijela žalbu gradu. Smatra da su je prevarili jer je pas, otkad je kod nje, morao na nekoliko operativnih zahvata, pa traži kompenzaciju za troškove.

Za lokalne je novine rekla da je odmah bila sumnjičava zbog niske cijene psa. Kad je nazvala broj u oglasniku, dobila je gradski ured Ahlena i netko od zaposlenika joj je objasnio da je cijena psa niska jer je zapravo zaplijenjen zbog neplaćenog poreza. Vlasnici gradu nisu platili ni porez na kućne ljubimce. Rekli su joj da je pas zdrav i Jordan je pristala na kupnju.

No, ona sad tvrdi da su joj namjerno zatajili zdravstvene probleme mopsa. Otkako je stigla k njoj u prosincu, bila je na četiri operacije očiju, uključujući i jednu hitnu za vrijeme božićnih blagdana.

Jordan sad traži nadoknadu troškova, oko 1.800 eura (gotovo 13.500 kn). Upravo je taj njezin zahtjev prema gradu privukao pažnju medija koji su onda došli i do Eddine prve vlasnice.

- To kako je sve završilo, to je užasno i apsolutno nije u redu - rekla je bivša vlasnica, svjesna da je zapljena bila posve legalna. Ispričala je da su ovrhovoditelj i dvojica policajaca došli u njezinu kuću u studenom kako bi našli vrijednosti kojima bi mogli kompenzirati dug prema gradu.

Prvo su htjeli zaplijeniti invalidska kolica njezina muža, rekla je. No, to nisu mogli odnijeti jer nije njihovo vlasništvo, već vlasništvo zdravstvenog osiguranja. Ispostavilo se da je Edda njihovo drugo najskuplje vlasništvo.

- Znam da je Edda u dobrim rukama - rekla je bivša vlasnica i dodala da jako nedostaje njezino troje djece.

Glasnogovornik gradskog poglavarstva Ahlena rekao je da je zapljena obiteljskog psa zbog poreznog duga ‘neuobičajena procedura’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:27