CROATIAN MAKERS - ZALOG ZA BUDUĆNOST

'ZABORAVITE NA 'gdjesibiodevesprve', ZBOG NAŠE DJECE' Bakić školama donira opremu za robotiku i automatiku

 Biljana Gaurina/CROPIX

Nenad Bakić, poznati hrvatski investitor i poduzetnik, još prošle godine je na svom blogu Electica pokrenuo projekt pod nazivom 'Croatian makers' kojim bi ih se motiviralo mlade da se uključe u moderna i stvarna znanja, koja bi im trebala pomoći da se u nekim najatraktivnijim područjima (robotika, automatika, avijatika, 3D printanje...) izjednače sa svojim vršnjacima u razvijenim zemljama.

Jučer je Bakić na svom blogu prikazao kartu gdje je sve donirana oprema za robotiku i automatiku, a nakon kratkog zastoja, najavio je da hvalevrijedan projekt ide dalje. Osnovana je i udruga preko koje idu donacije: Institut za razvoj i inovativnost mladih.

Bakić je na svom blogu Eclectica napisao:

Ako radite s djecom, imate ‘potražnju’ (zainteresirana djeca), entuzijazam i infrastrukturu, a nedostaje vam ‘samo’ oprema, mogli biste biti kvalificirani za donaciju, javite nam se. Glavni smjer su nam starija djeca, razvoj u smjeru automatike i robotikte na platformama Arduino i Raspberry Pi, tj. ono što je bliže poduzetništvu i tržištu rada. U iznimnim slučajevima LEGO Mindstorms ili Fischertechnik za mlađe, recimo kako ovo: Rajićki bistrići koji su robotom odmah i pobijedili na RoboDance. Za sada ne možemo pomoći organizacijom i edukacijom, ali jedna ideja je tražiti mentorstvo u ‘susjednoj’ školi ako ima razvijene kompetencije.

Mentalni procijep između Hrvatske i suvremenog svijeta je dublji nego ikada, ali je ujedno (barem za klince) i uži nego ikada – lako ga je preskočiti. Vjerujte, fokus djece ne suvremenost motivira i njihove roditelje da zaborave fokus na ‘gdjesibiodevesprve’.

Inače, kao što možete vidjeti, prilično smo popularni u Slavoniji, a to po mom sudu dobro oslikava i trenutni mentalni ‘raspored’ u Hrvatskoj, nedavni Ron Brown forum u Osijeku je to i pokazao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21