DOBRI SAVJETI

ZADOVOLJNI STE POSLOM, ALI NE BAŠ UVIJEK? Ovo je sedam sigurnih znakova da trebate potražiti drugi posao

businessman writing with pen
 thailandonly / wasan gredpree

Svi su ponekad zadovoljni sa svojim poslom, pogotovo ako je plaća pristojna i redovita, a kolege dobri. Možda taj posao i nije nešto što biste radili do kraja života, no uvjeravate se 'Možda nije moj posao iz snova, no za sada je dobro'. I nema ništa loše biti zadovoljan sa svojim poslom. No takvo zadovoljstvo može lako dovesti do situacije da neprestano odgađate pronalazak drugog posla, a s vremenom će se u sve uključiti i srah od promjene koji će nas sputavati.

Mnogo talentiranih ljudi zaglibe na jednom radnom mjestu, a u trenutku kada odluče krenuti dalje, toliko dugo su izvan 'tržišta' da ne mogu poduzeti prvi korak i ažurirati životopis, a kamoli se prijaviti za drugi posao. Zaboravili su kako je to biti na razgovoru za posao, misle da su manje vrijedni od svojih vršnjaka i osjećaju se kao da ih je pregazio vlak. Stoga odgađaju traženje drugog posla i provode vrijeme na poslu koji im nije idealan.

Stoga, mali savjet za sve koji žele napredovati: osvrnite se svako malo na svoje zadovoljstvo i sreću na poslu, te na profesionalne ciljeve, te razmotrite trebate li napraviti idući korak.

Ovo je sedam sigurnih znakova da morate ostaviti trenutni posao:

1. Ako protekle tri godine stojite na istom mjestu i niste napredovali - vrijeme je da sreću potražite drugdje.

2. Ako od vašeg šefa ne dobivate povratnu informaciju o svom radu. Prilično je teško pritom zaključiti kako napredovati kao pojedinac, ali i kako pomoći timu da raste. Dobri šefovi uključeni su u razvoj karijere radnika i često nude savjete ili mentorstvo - ako to vaš šef ne radi, vrijeme je da potražite drugi posao.

3. Ako već dugo ništa novo niste naučili ili ne osjećate izazov, to bi mogao biti znak da krenete dalje. Možda ne trebate učiti svakodnevno nešto novo, no trebali bi poboljšavati svoje vještine i učiti nove. Nekad je potrebno uzeti stvari u svoje ruke pa upitati možete li sudjelovati u novom projektu, pohađati neke tečajeve ili pak sudjelovati na važnim konferencijama ili seminarima. No ako te mogućnosti ne postoje na vašem trenutnom radnom mjestu, to je znak da vaša kompanija nije ozbiljna oko ulaganja u vaš profesionalni razvoj.

4. Ako sve češće idete na oproštaljke od drugih kolega ili ako vam se čini da drugi oko vas stalno ažuriraju životopise i LinkedIn profile... Kada uočite da zaposlenici (posebice oni dobri) traže izlaz iz firme i često odlaze, to znači da postoji i bolje mjesto na koje idu, odnosno bolji posao, te da vjerojatno imate drugu opciju. Ne morate slijepo slijediti krdo, no uzmite to kao znak upozorenja i pitajte dosadašnje kolege zašto su odlučili otići. Možda će vam dati vjetar u leđa.

5. Ako se u firmi svako malo događa restrukturiranje ili ako često mijenjate šefa. Reorganizacija može pružiti mjesto za napredak, no češće je znak turbulencija.

6. Ako vas 'lovci na glave' žele. Iritantni mailovi koje vam šalju možda neće rezultirati novim poslom, no nemojte ih kompletno ignorirati. Naime, to upućuje da je vaše zanimanje traženo i da kompanije zapošljavaju što je sjajna mogućnost da napredujete, ali i podignete svoju plaću.

7. Ako osjećate da je vrijeme da odete. Nemojte ignorirati svoju intuiciju. Nitko ne zna kakvo je vaše radno okruženje bolje od vas samih. Ako mislite da bi vam bolje bilo negdje drugdje, poslušajte unutarnji glas i krenite u istraživanje.

Na poslu provodite oko 40 sati tjedno, pa čak i ako ste sada savršeno sretni, razmislite o svom radnom mjestu barem dva puta godišnje. To će vas barem natjerati da ažurirate svoj životopis, te budete u toku s tržištem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:26