HRVATSKA I ENGLESKA: USPOREDILI SMO SNIŽENJA

ZAGREB Na rasprodajama se najviše kupuje ono najskuplje LONDON Cijene ponegdje pale i za sjajnih 80 posto!

Zagreb: 'Jedva dišemo od kupaca, ide nam odlično'

Jučer u podne centar Zagreba pucao je po šavovima od ljudi koji su šetali i šopingirali. Iako se recesija zavukla duboko u džepove i glave građana, jučer kao da je nekim čudom nestala. U dućanu Max Mara odjeća, cipele i torbe bili su sniženi 50 posto. Upola manje cijene namamile su kupce, većinom žene koje su kupovale i po nekoliko komada. Maja je tako kupila dva kaputa i jednu vestu, a za rasprodaju je doznala jer su joj poslali pozivnicu.

Stalne mušterije

- Od srijede, kad smo otvorili rasprodaju, jedva dišemo od kupaca. Prodaja ide odlično i većinom se radi o našim stalnim mušterijama. Na sniženju su i predmeti iz linije Max Mara Atelier, koji su doista posebni i za njih isto tako vlada velik interes - rekla je prodavačica Vlatka. Prekrasan crni kaput iz te linije od svile i runske vune, s ovratnikom od zeca i rukavima od kozje dlake, koštao je 24.199 kuna, a sada je snižen upola. Baš kao i kaput od devine dlake koji je bio 19.289, a sada ga se moglo kupiti “samo” za polovicu tog iznosa. Cijene bluza od 3649, kombinezona po 5309, čizama od 4819, haljina od 1929 kuna - koje su smanjene na pola - kao da su bile s jednom brojkom manje, koliko se kupovalo.

Sasvim druga priča bila je u Zari. Kupci su mahom razgledavali, a vrlo malo kupovali. Vjerojatno stoga što je bilo gotovo nemoguće pronaći predmet koji je bio snižen 50 posto. Na ženskom odjelu cijene su bila spuštene minimalno. Vjetrovke sa 699 na 599, traperice sa 399 na 299, polučizmice sa 599 na 399, kaputi sa 899 na 699. Na odjelu za mlade TRF bilo je haljina sniženih sa 279 na 199 kuna. Ali to je ujedno bilo i najviše sniženje. Jakne sa 799 na 699, veste sa 299 na 199 i kaputi sa 599 na 499 stvarno nisu razlog za neku šopingmaniju. Na dječjem odjelu majice su u prosjeku bile snižene 20 kuna, traperice 60, a balerinke 40 kuna. Zara nam je stoga bila veliko rasprodajno razočaranje. Osobito jer su u zadnjih godinu dana toliko digli cijene da ih se s prosječnom hrvatskom neto plaćom od 5400 kuna više ne može svrstati u high street brand. Kao što je to, primjerice, H&M, koji je i osjetno jeftiniji. Tamo je rasprodaja bila do 50 posto, i to mahom na odjelu za mlade Divided.

Hlače za 70 kuna

Sniženje od 50 posto bilo je i na odjelu rublja. Tako su grudnjaci bili sniženi sa 100 na 50, a gaćice sa 35 na 20 kuna. Uspjeli smo pronaći i tange za samo 7 kuna, snižene sa 40 kuna. Dizajnerska linija Maison Martin Margiela, odnosno cipele koje su koštale 1500 kuna pa su skupe za H&M, također su snižene upola.

- Kupila sam hlače za 70 kuna, a bile su 150. Sviđale su mi se i kupila sam ih, a nisam ciljano išla u kupnju - rekla je Sandra, koja je bila jedna od rijetkih koja je izašla s vrećicom iz dućana, iako je unutra vladala gužva. U Women’s Secret prodavaonici rasprodaja je počela još prije Božića i trajat će do kraja siječnja. Cijene su snižene do 50 posto, većinom 30 posto. Šlape su snizili sa 139 na 100 kuna, grudnjake sa 189 na 120 kuna. Najviše se isplati kupiti trenirke i veste, jer su zaista snižene upola. Sve u pola cijene imali su i u Accessorizeu, gdje su snizili nakit, torbe, šalove, kape, rukavice, novčanike. Torbe koje su bile 400 ili 260, sada su upola snižene, baš kao i dječje šnalice na 15, rukavice na 50 i šlape na 77 kuna. Sniženje je počelo jučer i trajat će do isteka zaliha.

U Aldu i do 70 posto

Baš kao i u prodavaonici cipela Aldo, gdje se moglo najbolje proći: sniženje na neke artikle je i do 70 posto. Kožne balerinke koje su bile 549 sada su 165, a kožne buce nalik na uggsice snižene su sa 949 na 475 kuna.

Iz Londona Ana Muhar: Redovi već od ranog jutra

Dan nakon Božića, u Britaniji poznat kao Boxing Day, ime je dobio po aristokratskom običaju dijeljenja darova kućnoj posluzi. Iako je zadržao svoj povijesni naziv, Boxing Day danas je sinonim za najbolje rasprodaje u godini. Već od ranih jutarnjih sati stvaraju su redovi ispred najpoznatijih robnih kuća kao što su Selfridges, Harvey Nichols i Harrods, koji se hvali najboljom rasprodajom luksuznih artikala u zemlji. Trgovine koje u Londonu nose naziv “highstreet brands” (modne marke glavnih ulica) također su, dakako, u znaku popusta.

I dok je moja kolegica Nađa koračala zagrebačkom Ilicom, ja sam odolijevala poslovičnoj londonskoj kiši na ulicama Oxford i Regent - omiljenoj kod turista željnih shoppinga- i King’s Road, mnogo popularnijoj kod lokalnog stanovništva. To je ujedno ultimativna meka londonskih šopingholičara. Tu, uz galeriju Saatchi i popularni Sloane Square, nalazi se, ako ne najveća, najljepša Zara u Londonu.

No, popularne cijene ne znače nužno i popularne rasprodaje - u Zari, za sada, one su uglavnom oko 30%. Kaputi su tako sniženi sa stotinjak funti na osamdeset, odnosno, prevedno u kune, s oko 900 na 700. Večernje haljine snižene su sa 60 na 40 funti, a majice sa 30 na 20. Massimo Dutti nudi bolje vijesti rasprodajama do 50%. Neki artikli, poput dolčevita u raznim bojama, dan nakon Božića sniženi su za dodatnih 15%, tako da su stajali svega 15 funti (oko 135 kuna). Kožna jakna klasičnog kroja snižena je sa 225 na 155 funti, a krzneni prsluk sa 495 na 345 funti.

Popularna londonska destinacija za povoljne trendove Accessorize također nudi dio artikala u pola cijene, a ove su godine popularne torbice koje su sa 50 funti snižene na 25. Na rasprodaji je i dio nakita.

Odjevni predmeti modne marke Max Mara, koja se prodaje u najvećim robnim kućama britanske metropole, u skladu s njihovim popularnim rasprodajama mogu se pronaći dijelom sniženi i do 80%, pogotovo oni iz kolekcije Max Mara Weekend.

H&M ostaje vjeran svom obećanju povoljne kupnje s rasprodajama prošlogodišnje kolekcije do 70%. Za 10 funti, što je devedesetak kuna, moguće je tako kupiti hlače i dvije majice, a ako dodate još toliko, možete dobiti i solidnu zimsku jaknu.

Oni najuporniji uputit će se u udaljenije dijelove grada u potrazi za ponudama kojima je teško odoljeti. Oni strpljiviji pričekat će daljnja sniženja koja se očekuju potkraj mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:22