ELITNA BOŽIĆNA DESTINACIJA

ZAGREB OPET NAJBOLJI U EUROPI! Ljepši od Beča, Londona, Manchestera i još 50 gradova - hrvatska metropola ima najčarobniji advent na Starom kontinentu

 Sandra Simunovic / HANZA MEDIA

Nakon što je prošle godine prvi put pobijedio u izboru za najbolju europsku božićnu destinaciju, Zagreb je ove zime dokazao da može još bolje, ljepše, zabavnije i čarobnije. Za najbolji advent u Europi ove su godine nominirana bila čak 54 grada, a na službenoj internetskoj stranici Best places to Visit in Europe - Europe's Best Destinations glasovalo se od 2. do 12. prosinca.

Svoj glas dalo je više od 188 tisuća ljudi iz čak 124 zemlje svijeta. Glasači su prvi put ove godine mogli birati tri grada. U toj jakoj konkurenciji Zagreb je bio uvjerljivo najbolji - osvojio je 33 tisuće i 607 glasova. Drugi je francuski Strasbourg s 19.242 glasa, a i treći su Francuzi - grad Colmar dobio je 13.394 glasa. Beč je peti, Prag osmi, Budimpešta deveta, Manchester dvadeseti. London uopće nije ušao u TOP 20...

Koliko je Zagreb očarao cijeli svijet, govore i sljedeći podaci: hrvatska metropola dobila je više glasova od drugo i trećeplasirani zajedno. Po prvi put ove godine stigli su i glasovi sa Jamajke - od troje glasača jedan je izabrao Zagreb. Jedan glas stigao je i sa Antarktike - naravno, za Zagreb...

Neja Markičević / Hanza Media

Ove godine Advent u Zagrebu obuhvaća 29 lokacija, na kojima se može uživati u besplatnim programima za djecu i odrasle, kao i bogatoj ugostiteljskoj ponudi, koja uključuje domaće, ali i specijalitete iz cijelog svijeta. Svaka lokacija ima svoju specifičnost: tako je na Europskom trgu pun nešto posebnijih ukusnih zalogaja, u Tomićevoj se nudi konkretnija domaća hrana, dok se u Gajevoj može pronaći zaista svašta: od domaćih suvenira i rukotvorina, pa do kuhanog vina i kobasica.

Na Tomislavcu je otvoreno klizalište, koje je dodatno populariziralo klizanje u gradu, jer je svima blizu. Svaki kutak u gradu koji je odabran kao jedna od lokacija za ovogodišnji Advent pomno je uređen: lampice ukrašavaju stabla platana na Zrinjevcu, na trgu bana Jelačića nalaze se klupice za odmor i imela ispod koje se svi žele poljubiti, a najpopularnije mjesto fotografiranja je na platou Gradec, gdje je na točno određeno mjesto postavljen veliki okvir, pa svi koji se slikaju unutar tog okvira vide i katedralu na pozadini fotografije.

Zagreb, 061216.
Direktno iz finskog Rovaniemija Zagreb je na dva dana kao veleposlanik Bozica posjetio Djed Mraz koji se podruzio s djecom na par lokacija u sklopu Aventa u Zagrebu. 
Na fotografiji: Djed Mraz na Zrinjevcu uz nastup djecjeg zbora, druzio se  i fotografirao s djecom na Glazbenom paviljonu.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Ove se godine Advent proširio i na nove lokacije, poput Muzeja suvremene umjetnosti i Oktogona, gdje je prije nekoliko dana otvoren Modni advent. Dvorišta, koja su svoja vrata otvarala samo ljeti, ove godine su isto učinila i u prosincu, tako da ljudi, unatoč hladnoćama, ovih dana uživaju u skrivenim dvorištima palača Gornjeg grada. Jedna od novosti je i Vranicanijeva poljana, na kojoj se može fotografirati u kočiji, a ponija djeca mogu jahati vikendom na Strossmayerovom trgu. Ponuda za djecu također je bogata: osim što se mogu voziti u Veselom božićnom tramvaju, mogu se zabaviti i na dječjem vrtuljku kod Rudolfa na Strossmayerovom trgu.

Teško je izdvojiti najpopularniju lokaciju, jer su sve u centru grada iznimno dobro posjećene. Navečer je gotovo nemoguće poći Tomićevom ulicom, a gužve se stvaraju i u Bogovićevoj ulici. Na Zrinjevcu je nešto bolje, s obzirom na veličinu prostora, a Advent je oživio Strossmayerov trg, jednako kao i gornji grad. Najviše posjetitelja ima petkom i subotom, kada prodavači jedva stižu poslužiti sve goste, dok je tijekom tjedna nešto manja gužva. Velika navala očekuje se i 17. prosinca, kada će se ispred fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice u sklopu akcije "Božićno svjetlo želja" u zrak pustiti stotine lampiona.

Zagreb, 021216.
Trg kralja Tomislava.
Advent u Zagrebu tradicionalna je manifestacija koja je i ove godine donijela pregrst zabavnog i kulturnog sadrzaja.
Na fotografiji:  klizaliste na Tomislavcu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Advent u Zagrebu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 11:11