REPATI GLODAVCI

ZAGREPČANKE ČIJE SU KUĆE PUNE ŠTAKORA Drže ih kao kućne ljubimce: 'Prekrasni su, pametni i jako umiljati, slobodno šeću stanom, vole ih i moje mace'

Jelena, Željka i Petra udomile su štakore i tvrde da su oni prekrasne životinje te umiljati kućni ljubimci
 Boris Kovačev / CROPIX

Billy voli putovati. Zadnji podvig bio je put u visine - vlasnica je planinarila, a on je udobno sjedio na njezinu ramenu. Njegov cimer Vladek voli gurati rub tepiha, dok Emona najranije spava, s obzirom na to da je u ozbiljnim godinama. Imaju još pet cimera svoje vrste, tri mačja i dva ljudska.

Billy i Emona su štakori. Premda njihova vrsta još kod nekih izaziva gađenje, oni su prekrasne životinje koje sve više ljudi bira za kućne ljubimce. Prednosti je mnogo: ne zahtijevaju mnogo prostora, hrana traje dugo i nije skupa, a oni su vrlo pametne i odane životinjice. Jedino loše je što ne žive dugo, uglavnom do tri godine.

Petra Kristan kaže kako je svojeg prvog štakora nabavila prije osam godina - u vrijeme kada se u našoj zemlji o njima nije znalo previše, malotko ih je imao kao ljubimce, pa je napravila tipičnu početničku pogrešku. Nabavila je samo jednog.

Trebaju društvo

- No, nakon mjesec dana dovela sam njegova brata, tako da nije dugo bio sam. Oni nisu životinje koje uživaju u samoći, treba im društvo. Svi su moji štakori, a danas ih imam osam, udomljeni. U kavezu spavaju i ondje su dok smo mi na poslu, no preostalo vrijeme provode slobodno šećući po stanu - kaže Petra i dodaje kako njezin nevjenčani suprug ispočetka nije bio oduševljen ljubimcima, no kasnije se zaljubio u njih. Isto kao i njezina obitelj, koja sada Petrinim ljubimcima kupuje igračke.

Suživot štakora i mačaka u njihovu je domu pjesma za sebe. Jedna mačka repate cimere ignorira, a druga bi se igrala s njima od jutra do sutra i štakori je obično najure kad im postane naporna. Mačak je, pak, neodoljiv: on ih vidi kao svoju mladunčad pa ih redovito čisti i nastoji da mu budu blizu.

- Prekrasno se slažu i stvarno ih je genijalno gledati zajedno. Da se ne lažemo, štakori su glavni, ali naše mačke uopće nemaju problema s tim - dodaje Petra.

Život sa štakorima svakodnevica je i 34-godišnjoj Željki Modrić. Ona živi sa sedam malih ljubimaca, koji najčešće imaju otvorena vrata kaveza kako bi mogli slobodno lutati po stanu. Nikakvu štetu vrijednu spomena nisu napravili, kaže ona kroz smijeh.

Vole ljude

- Manju štetu od bilo koje koju mogu napraviti neki pas ili mačka, definitivno. Živim s dečkom, kojem su oni prije bili OK, ali je bio malo distanciran. No, kad smo počeli živjeti zajedno, oduševio se. Kuha im, slaže kule za igranje, a prije nekoliko dana im je posadio pšenicu. Nju malo jedu, a malo se valjaju, tako da im je to jedna od najdražih stvari na svijetu - kaže Željka.

I dečko Jelene Žučko obožava njihove ljubimce, a tako je bilo od početka jer su ih zajedno odlučili udomiti. Trenutačno ih imaju pet: najmlađem je pet mjeseci, najstarijoj gotovo dvije godine. Njihovi dečki su pasivniji i više vole spavati od cura.

- One imaju rutinu. Probude se, očiste, najedu i potom nam daju do znanja da žele da ih pustimo van iz kaveza. Jako vole ljude - ako netko od nas sjedi na krevetu i gleda televiziju, one će odmah doći k njemu. Znatiželjni su, sve moraju ponjušiti i obožavaju kontakt s ljudima - kaže Jelena.

Ako štakora stjerate u kut, napast će vas

Veterinar Alan Fleck kaže kako su štakori vrlo inteligentne i društvene životinje, a uz to su genijalni plivači. Mogu skočiti po dva metra u visinu i provući se kroz sitne pukotine. Nažalost, žive jako kratko, od godine i pol do tri, a uglavnom umiru od tumora.

- Može ih se svašta naučiti - da se odazovu na ime, prepoznaju vlasnika, dođu na poziv, obavljaju nuždu na mjesto predviđeno za to... Vole biti u društvu drugih pripadnika svoje vrste, ali može ih se naučiti i na suživot sa psima i mačkama - pojašnjava Fleck.

Kaže i kako bi bilo dobro da im vlasnici daju priliku da se što češće kupaju jer to jako vole.

- Valja imati na umu da je štakor moćna, žilava životinja. Ako ga stjerate u kut, napast će vas. No, ulični štakori ne žele biti blizu ljudi, tako da od njih ne prijeti nikakva opasnost. Najbolje je pustiti ih na miru. Ako uđu u naš prostor, uloviti ih u humanu klopku i pustiti van, a pritom maknuti sve ono što ih je uopće privuklo u naš prostor, kako se ne bi opet vraćali - dodaje Fleck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 15:30