PAZITE ŠTO PRIČATE

ZAŠTO NA POSLU NE TREBA UVIJEK GOVORITI ISTINU? Česta pitanja na koja nikada ne biste smjeli iskreno odgovoriti

Dugo ste čekali posao pa kad ste ga napokon pronašli - bilo bi ga dobro i zadržati. Razmislite o sljedećih nekoliko pitanja na koja nikada ne biste trebali iskreno odgovoriti. Razlog je očigledan - nikome se ne bi svidjelo ono što bi mogao čuti, a najmanje šefu ili radnim kolegama.
 Foto: Colourbox

Gdje se vidite za deset godina?

Jedno od klasičnih pitanja koja često možete čuti u intervjuima za posao, ujedno je i prvo na koje ne biste trebali odgovoriti iskreno jer se taj odgovor najčešće razlikuje od onoga što bi poslodavac želio čuti. "Vidim se na plaži" ili "Vidim se na poslu boljem od ovoga" zamijenite jednostavnom, ali učinkovitom rečenicom kako planirate dati sve od sebe i pomoći u razvoju kompanije.

Što mislite o kolegici s trećeg kata?

Iako ju možda ne možda ne simpatizirate - svoj očigledni animozitet pokušajte svesti na minimum i suzdržite se od negativnih komentara. Ogovaranjem svojih kolega ostavit ćete dojam ljubomorne ili zavide osobe. Ukoliko niste zaduženi za evaluaciju nečijeg rada - neka vaši komentari budu afirmativni.

Kako ste?

Ovo pitanje nikada ne shvaćajte doslovno. Ljude, posebice šefa ili kolege, ne zanima točan i detaljan odgovor na ovo pitanje. Držite se kratkog odgovora da se osjećate dobro - bez obzira na pravu istinu. Iza njega se ne krije nikakav interes, nego samo kurtoazija.

--> OTKRIJTE SVOJE ZANIMANJE IZ SNOVA Preispitajte sve što ste dosada uzimali zdravo za gotovo

Zašto ste napustili prethodni posao?

"Jer sam mrzio svoj posao" ili "Mrzio sam svog šefa" - odgovori su koji mogu biti opcija. Umjesto iskrenog mišljenja - recite kako je došlo vrijeme za promjene i nove izazove.

Što misliš o meni kao šefu?

Ako je dobar šef onda iskreno recite što mislite, međutim u suprotnom pokušajte izbjeći odgovor na to pitanje ili se fokusirajte na pozitivne osobine. No, pazite da ne pretjerate i odete u ekstrem pretjeranog dodvoravanja.

Koja je vaša najveća slabost?

Odgovori poput "Lijen sam" i "Imam problem s autoritetom" svakako ne dolaze u obzir. No, nemojte reći da se ste perfekcionistički nastrojeni niti da se previše trudite. Umjesto toga, držite se nekih općenitih izjava poput "Volio bih usavršiti svoju vještinu govorenja u javnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:48