VELIKI HIT

ZAŠTO SU SLIKE ANONIMNOG PARA ZAPALILE INTERNET? Vidjelo ih je više stotina milijuna ljudi: 'Ljubomorna sam na njih'

Fotografije vjenčanja tibetanskog para postale su pravi hit među kineskim korisnicima na internetu, međutim nitko sa sigurnošću ne može objasniti zašto je do toga došlo.

Kineski odnos prema tibetanskoj manjini uvijek je bio protkan nesuglasicama, primjećuje BBC , stoga je iznenađujuće kako su fotografi Gerong Phuntsok i Dawa Drolma prikazujući scene modernog i tradicionalnog življenja uspjeli privući čak 80 posto kineskih korisnika društvenih mreža, odnosno više stotina milijuna ljudi.

Iako su fotografije s vjenčanja najnormalnija stvar, Gerong i Dawa nisu otkrili 'toplu vodu' već su pratili par na putovanju kroz Kinu i snimali ih u cijelom nizu tradicionalnih i modernih okruženja. Međutim, ono što nisu očekivali jest da će njihov rad postati jedna od najpopularnijih tema na internetu.

Fotografije pokazuju par u caffe baru, zabavnom parku i tijekom vožnje u sportskom autu, zajedno sa smirenijim scenama iz tibetanskog sela. Klasična moda i filteri fotografija koji podsjećaju na one s Instagrama daju fotografijama bezvremensku kvalitetu.

Kineska državna informativna agencija priopćila je kako je fotografije vidjelo minimalno 80 posto korisnika aplikacije za dopisivanje WeChat, što bi u prijevodu značilo publiku od više stotina milijuna ljudi.

U intervjuu je Gerong, koji inače radi u marketingu, pokušao objasniti iznenadnu popularnost fotografija.

- Možda smo na našim slikama prikazali nekoga tko u kome tisuće mladih ljudi koji pripadaju etničkim manjinama prepoznaju sami sebe. Riječ je o ljudima koji su napustili svoje domove kako bi uhvatili 'moderan život', no odabrali su vratiti tradiciju nakon osjećanja praznine u srcima. Smatram kako smo pronašli valnu duljinu s ostalim internetskim korisnicima. Kako se borimo za ostvarenje sna, neki od nas bivaju izgubljeni. Ovim smo fotografijama željeli poručiti: držite se svojih uvjerenja - objašnjava Gerong.

Većina korisnika i na kineskoj verziji Twittera Weibou također je komentiralo kontrirajuće životne stilove koje fotografije pokazuju.

- Dva potpuno drugačija života, jedan u gradu, drugi na selu. Kada par nosi tradicionalne kostime, predstavljaju Tibet i njihov jedinstven životni stil. No, kada nose morednu odjeću pretvaraju se u trendi par - objašnjava korisnik Weiboa Yanzhi Jiangxi.

- Ljubomorna sam kako par može živjeti i u gradu i na selu - našalila se Leimo Leimo.

Naravno, Tibet ima vrlo turbulentan odnos s ostatkom Kine. Već godinama na djelu je projekt suzbijanja tibetanskog nacionalizma. Međutim, BBC-jev kineski sugovornik Zhaung Chen naglašava kako brojni Kinezi obožavaju Tibet zbog prirodnih ljepota i egzotičnih tradicija što značajno pojačava kvalitetu fotografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 11:12