SKRIVENA ISTINA

AKO MRŠAVIŠ, NE PIJ S kriglom piva unijeli ste 250 cal, potreban vam je sat oštrog hoda!

Čaša vina ima čak 178 kalorija baš kao i dva čokoladna keksa, a tu činjenicu ljubitelji alkohola nerijetko ignoriraju čak i kad nastoje smršaviti. Svi uglavnom broje šećerne i masne kalorije zaboravljajući ili ne znajući da će dvije čaše vina ukrcati u naš organizam gotovo polovicu kalorija prosječnog obroka.

Prema istraživanju World Cancer Research Fund centra (WCRF), alkohol čini čak 10 posto svih kalorija osoba koje ga piju.

Ne bi li eliminirali prazne kalorije koje smo dobili iz čaše vina, bilo bi nužno barem pola sata žešćeg pješačenja, napominju stručnjaci. Ako je riječ o svakodnevnoj navici, gotovo je sigurno da će tjelesna težina porasti, tvrde stučnjaci. Kako nismo svjesni da alkohol znači i više kalorija, o tome se kod reguliranja tjelesne težine gotovo i ne vodi briga. Čak štoviše, kako je riječ o tzv. praznim kalorijama, s alkoholom ne dobivamo nikakve prehrambene vrijednosti.

Stručnjaci napominju da gram alkohola sadrži 7 kalorija, što je tek malo manje od masti koja ima devet kalorija po gramu. Poznato je da muškarci dnevno trebaju oko 2500, a žene 2000 kalorija. Upravo suzdržavanje od alkohola može značajno pomoći u smanjenju tjelesne težine ljubitelja vina, piva ili nekog drugog pića.

Usput rečeno, te će osobe smanjiti i rizik od raka jer je poznata povezanost alkohola i raka dojke, crijeva, usne šupljine i jetre.

Onima koji se ne žele odreći pokoje čašice stručnjaci preporučuju da ili smanje količinu, ako žele smršaviti, ili da miješaju alkohol s, primjerice, vodom.

WCRF je izradio alkoholni kalkulator za različite vrste pića s brojem kalorija po određenoj količini i što bismo mogli napraviti da potrošimo te kalorije. Preporuka je da muškarci ne bi trebali piti više od 3 do 4 jedinice alkohola dnevno, a žene dvije do tri. Primjerice, jedna čaša vina ili 175 mililitara sadrži oko dvije jedinice alkohola. U slučaju da se koji dan dublje zaviri u čašicu na nekom tulumu, alkohol bi trebalo zaobići idućih 48 sati, kažu stručnjaci.

Kako u Hrvatskoj ima više od 250.000 alkoholičara i još toliko onih koji prekomjerno piju, onda i ne čudi da spadamo u vrh debelih europskih nacija. Tome treba dodati podatak da čak 35 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi pod utjecajem alkohola.

I filmovi propagiraju alkokalorije!

Znanstvenici ističu da veliki prilog povećanoj konzumaciji alkohola daju mali i veliki ekrani. Dijelom zato što nas s njih bombardiraju raznim reklamama u kojima sudjeluju poznata lica ili pak zato što gledajući neki zanimljivi film “dolijevamo” čašu ne kontrolirajući količinu. Kanadski i nizozemski znanstvenici proveli su kontroliranu studiju i dokazali da ono što gledamo na televiziji može utjecati na naše ponašanje.

Drugim riječima, ako glumci na ekranu često zavire u čašu, i gledatelj će nerijetko posegnuti u svoj mini bar.

Tijekom jednog sata zavaljeni u trosjed ti su gledatelji u prosjeku popili oko šest decilitara nekog alkoholnog pića. Za razliku od njih, oni koji su gledali filmove u kojima alkohol nije bio toliko prisutan nisu ni sami dobili poticaj za kojom čašicom više.

Zbog toga se sve češće u svjetskim smjernicama ističe nužnost maksimalnog “izbacivanja” alkohola iz filmova, slično kao što je to učinjeno s cigaretama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:01