PREPORUKA NOVOG ISTRAŽIVANJA

Ako previše pijete - počnite trčati. Time ublažavate štetu!

 Shutterstock

Previše pijete? Počnite trčati! Svi oni koji često vole dublje zaviriti u čašicu tjelovježbom bi mogli smanjiti oštećenja mozga koja uzrokuje alkohol.

Najnovije istraživanje pokazalo je da aerobne vježbe, poput trčanja, mogu ublažiti štetu nastalu na bijeloj tvari (prijenos informacija iz jednog u drugi dio mozga) prouzročenu opijanjem.

Kognitivne funkcija

Vježbe također mogu usporiti pad kognitivnih funkcija koje nastaju s godinama. Činjenica jest da je propadanje bijele tvari kod osoba sklonih alkoholu vrlo slično onom koje se događa zbog starosti. U studiji je sudjelovalo 60 volontera koji prekomjerno piju. Njihov je mozak podvrgnut pregledu magnetskom rezonancom kako bi se utvrdilo trenutno stanje. Svi su dali podatke o razini pijenja alkohola, gubitku kontrole nad pićem, količini tjelovježbe...

Istraživači su potom uspoređivali odnos između vježbanja, alkohola i njegova utjecaja na određene dijelove mozga. Ovo je istraživanje pokazalo da odnos između konzumacije alkohola i bijele tvari ovisi o tome koliko su ispitanici vježbali.

Bijela tvar u mozgu

- Za osobe s niskim razinama aerobnih vježbi opijanje je bilo povezano s lošijim stanjem bijele tvari u mozgu, dok je kod onih koji su redovno trčali taj problem manji - kaže dr. Susan Tapert, psihijatrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:17