MINI INTERVJU

ALEMKA MARKOTIĆ, ŠEFICA INFEKTIVNE KLINIKE 'DR. FRAN MIHALJEVIĆ' 'Organiziramo posebne vježbe za zdravstvene djelatnike'

Alemka Markotić
 Marko Todorov / CROPIX

Bolest Covid-19, koju izaziva novi koronavirus koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, sada je pred vratima Hrvatske. Jesmo li spremni za novu bolest, pitali smo prof. Alemku Markotić, ravnateljicu Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

- Mogu ponoviti ono što stalno govorim: koliko netko može biti spreman u određenoj situaciji, mi smo spremni. Kao članovi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva svi smo stalno u komunikaciji i pokušavamo sve odraditi da bude što manje problema. No, nitko ne može biti spreman na brzo širenje virusa: na zdravstvenom je sustavu da se bori s tim. Koliko su spremni drugi u Europi, toliko smo i mi.

Koji je bio cilj vježbe za zdravstvene djelatnike koja je u subotu organizirana na Klinici?

- Na vježbi su bili zdravstveni radnici iz raznih institucija u Hrvatskoj, a ista vježba je organizirana i za iduću subotu. Cilj je što bolje naučiti zdravstvene djelatnike kako pravilno obući i skinuti zaštitnu odjeću s obzirom na rizik zaraze koji je za zdravstvene radnike visok ako se mjere osobne zaštite neadekvatno provedu.

Kakvo je zdravstveno stanje našeg državljanina koji je od subote u karanteni na Klinici?

- Naš državljanin koji je bio član posade na kruzeru Diamond Princess zasad je dobro, odmara se i ne pokazuje simptome zaraze.

Kako je putnik s kruzera Diamond Princess koji se u četvrtak vratio u Hrvatsku?

- Putnik koji je boravio na brodu nije na Klinici. Po mojim informacijama, on je dobro, no kod kuće je i u stalnom kontaktu s epidmiološkom službom.

Što biste poručili građanima među kojima se širi panika?

- Neka pozorno prate situaciju. Javnost će biti informirana o svemu. Ako bude potrebno poduzimati dodatne mjere, javnost će o tome biti obaviještena. Ako ne moraju, apeliramo na građane da ne putuju u područja u kojima ima zaraženih novim koronavirusom. Ako moraju putovati, neka tijekom boravka u tim područjima nose zaštitnu masku.

Isto tako, svim građanima savjetujem da često peru ruke. Ako se u Hrvatskoj pojavi zaraza, građani će dobiti upute kako se ponašati. Zasad nemamo nijedan potvrđen slučaj zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:08