STROGA PRAVILA

Američka škola u Zagrebu počela s nastavom, pogledajte kakve su mjere uveli: ‘Nama je lakše‘

 Tom Dubravec/Cropix
Djeca su u razredima na udaljenosti od najmanje 1,5 metar te čak i više, maske su obavezne za sve - i učitelje i učenike

“Prvi dan škole. Bit će ovo iznimno zanimljiva školska godina...”, napisao je jedan roditelj na društvenim mrežama uz fotografiju Američke međunarodne škole u Zagrebu koja je prekjučer počela s predavanjima.

Uz iznimno stroge mjere - rotiraju se razredi koji dolaze u školu ili su kod kuće na virtualnoj nastavi, maske su obavezne za sve i djeca u učionicama sjede na udaljenosti od najmanje 1,5 metara. Prva dva dana, kaže direktor Američke međunarodne škole u Zagrebu Paul Buckley, prošla su bez ikakvih problema.

Kaže da su cijelo ljeto u suradnji s epidemiolozima radili na smjernicama na koji bi način to mogli izvesti.

Nije lako izvedivo

- Djeca su u razredima na udaljenosti od najmanje 1,5 metar te čak i više, maske su obavezne za sve - i učitelje i učenike. Temperaturu djeca mjere kod kuće prije dolaska u školu i na samom ulazu. U školi imamo doktoricu koja je na raspolaganju za sve konzultacije i savjete.

U školi ne koristimo centralnu klimu nego prostorije zračimo otvaranjem prozora. Niži razredi su u školi cijeli tjedan, dok se viši razredi rotiraju, na način da su dva dana u školi, a dva dana imaju virtualnu nastavu, pa u školi nikad nije 290 djece, koliko ih ukupno pohađa.

Dakle, dva dana djeca dolaze u školu, pa dva dana ostaju kod kuće i imaju virtualnu nastavu. Pleksiglas smo postavili u kantini i u uredima, ali u razredima nismo jer smo rotacijom uspjeli dobiti na prostoru da su učenici međusobno udaljeni 1,5 metara - opisuje direktor Buckley.

Ističe da je to njima znatno lakše napraviti kad se radi samo o jednoj školi nego takve mjere uvesti na razini države za više od stotinu škola od kojih su u svakoj uvjeti potpuno drugačiji.

- Svi smo u ovome zajedno, sve škole u cijelom svijetu i trebamo u svemu tome ostati skromni jer nije to lako izvedivo - kazao nam je direktor Buckley. Dodao je da je isto tako važno biti u stalnoj komunikaciji s roditeljima i s djecom te pratiti što se sa svima njima događa kako bi se na vrijeme moglo i reagirati ako se nešto dogodi ili dođe do prodora virusa.

U postu na društvenim mrežama spomenuti roditelj je opisao situaciju u školi na sljedeći način: “...obavezne maske za sve - i učitelji i učenici. Mjerenje temperature doma ujutro i na ulazu u školu. Škola ima svoju doktoricu ‘in-house’ u samoj školi za dodatne dnevne konzultacije i savjete. Dezinfekcija ruku i cipela na ulazu u školu i kod svake učionice.

Isključeno je korištenje svih točaka ‘zagušenja i naguravanja’ - npr. neće koristiti ormariće, neće moći koristiti zajedničku mikrovalnu. Centralna klima ugašena. Prozori svi otvoreni. Wi-Fi maksimalno pojačan tako da kad god mogu da nastavu imaju u dvorištu (tako da mogu skinuti maske), ali i na susjednom Bundeku.

Obavezna socijalna distanca od 1,5 metar. Jednosmjerno kretanje po cijeloj školi. Nema druženja pod odmorima između razreda. Jedu za vlastitim klupama, a ne u restoranu itd...”.

Zdravstveni vodič

Na internet-stranice Američke međunardone škole stavljene su detaljne upute nazvane “Zdravstveni vodič” u kojima je iznimno detaljno opisano što poduzeti u određenoj situaciji, primjerice djeca ostaju kod kuće ili će biti poslana kući ako su bila na putovanju izvan EU jer tada moraju biti 14 dana izvan kampusa ili ako su bila u kontaktu s obiljelim od Covida-19, ili ako pokazuju neke od simptoma kao što je temperatura viša od 37,5 stupnjeva, respiratorni simptomi, bol u mišićima, gubitak osjeta mirisa, povraćanje ili proljev, svrbež...

Nadalje stoji da roditelji moraju biti u mogućnosti u roku od 45 min. pokupiti dijete u školi ako se pojave neki od simptoma, i to privatnim vozilom kako bi se izbjegao javni prijevoz, a do dolaska roditelja dijete će biti u posebnoj prostoriji...

Premijer naglasio Fuchsu da škola počinje 7. rujna

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je jučer na sjednici Vlade da je cilj njegova ministarstva da djeca 7. rujna krenu u škole, iako će datum početka školske godine uvelike ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

- Taj datum uvelike će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i ako bi slučajno došlo do promjena moguće je i taj datum promijeniti - kazao je ministar Fuchs podnoseći izvješće o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus.

Premijer Andrej Plenković naglasio je tom prilikom da je najvažnija poruka da je početak škole predviđen za 7. rujna.

Razredi se rotiraju

- Djeca su u razredima na udaljenosti od najmanje 1,5 metar te čak i više - Maske su obavezne za sve - i učitelje i učenike

- Temperaturu djeca mjere kod kuće prije dolaska u školu i na samom ulazu

- U školi imaju doktoricu koja je na raspolaganju za sve konzultacije i savjete

- U školi ne koriste centralnu klimu nego prostorije zrače otvaranjem prozora - -

- Niži razredi su u školi cijeli tjedan, dok se viši razredi rotiraju na način da su dva dana u školi, a dva dana imaju virtualnu nastavu

- Pleksiglas pregrade u kantini i u uredima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:31