TRAŽENJE LIJEKA

Antimalarici protiv Covida samo uz odobrenje domaćih regulatora

Američka agencija za lijekove odobrila je korištenje hidroksiklorokina
 ROMUALD MEIGNEUX / Sipa Press /

U zadnje se vrijeme lijek protiv malarije i nekih autoimunih bolesti, klorokin i hidroksiklorokin, najčešće spominju kao moguća opcija liječenja korone.

I dok je Američka agencija za lijekove izdala hitno odobrenje da se taj antimalarik može koristiti za liječenje Covida-19, iz Europske agencije za lijekove dolazi naputak da te lijekove oboljeli od Covida-19 mogu dobivati kroz kliničke studije ili za hitno liječenje ako to odobre domaći regulatori.

Naime, zbog činjenice da bi se antimalaricima mogao liječiti Covid-19, prijetila je nestašica tih lijekova za one pacijente kod kojih dokazano djeluju jer su se počele stvarati zalihe, a onemogućene su i organizirane kliničke studije iz kojih bi se vidjela stvarna korist terapije.

Istina, u Francuskoj se i dalje forsira primjena tih lijekova temeljena na nekim istraživanjima Didiera Raoulta koja, kažu stručnjaci, imaju niz nedostataka. Primjerice, šest pacijenata koji su dobivali lijek a umrli su ili su prebačeni na intenzivno liječenje, odnosno nisu podnosili lijek, uopće nisu uključeni u rezultate studije koji bi u tom slučaju bili drukčiji.

Više pozitivne pažnje privlači kineska studija rađena u Wuhanu. Tamošnji istraživači testirali su lijek na 62 pacijenta u kontroliranim uvjetima kod onih koji su imali blagi ili umjereni oblik Covida-19. Svi su pacijenti dobivali uobičajenu njegu, a polovica još i antimalarike tijekom pet dana.

Skupina koja je uzimala i klorokin brže se oporavljala. Samo kod četiri pacijenta iz te skupine bolest je napredovala, a dva su pacijenta imala lakše nuspojave. Zaključak je istraživača da “lijek može značajno skratiti vrijeme oporavka i moguće pospješiti rad pluća, ali da je ipak potrebno raditi dodatna istraživanja prije konačne odluke o uvrštavanju ove terapije u standardno liječenje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:00