ZAŠTITA ZDRAVLJA

Aromatizirani duhanski proizvodi bit će zabranjeni u EU? ‘Prevencija je uvijek bolja od liječenja‘

ilustrativna fotografija

 Jose Luis Magana/AFP
Zabilježen je porast od 10% u prodaji grijanih duhanskih proizvoda u više od pet zemalja članica Europske unije

Europska komisija u srijedu je predložila zabranu upotrebe grijanih duhanskih proizvoda s okusom u Europi zbog zabrinutosti zbog njihove sve veće popularnosti i negativnih zdravstvenih učinaka, piše Daily Mail.

- S obzirom da devet od 10 karcinoma pluća uzrokuje upravo duhan, želimo pušenje učiniti što neatraktivnijim kako bismo zaštitili zdravlje naših građana i spasili im živote. Trebaju nam jače akcije za smanjenje potrošnje duhana kako bi se eliminirao ulazak novih proizvoda na tržište - što je posebno važno za zaštitu mlađih ljudi. Prevencija će uvijek biti bolja od liječenja - stoji u priopćenju povjerenice Europske unije za zdravstvo, Stelle Kyriakides.

Plan Komisije je smanjiti upotrebu duhana u bloku od 27 zemalja na manje od pet posto stanovništva do 2040. godine.

Aromatizirani grijani duhanski proizvodi, slični uljima za uređaje za nepušače, mogu biti različitih okusa kao što su mentol, trešnja ili grožđe, zbog čega sve više privlače mlađe korisnike.

U nedavnom izvješću Komisija je osudila enorman porast prodaje grijanih duhanskih uređaja s aromama u Europskoj uniji, navodeći kako je, prema konzervativnoj procjeni za 2020. godinu, udio maloprodaje tih proizvoda iznosio 3,33 posto svih duhanskih proizvoda u EU. Također je zabilježen porast od 10% u prodaji grijanih duhanskih proizvoda u više od pet zemalja članica Unije.

Njihov prijedlog sad treba razmotriti 27 vlada članica EU-a, kao i Europski parlament, a isti će stupiti na snagu ako na njega ne bude prigovora, prenosi Daily Mail.

Regulatori diljem svijeta sve više traže alternative tradicionalnim cigaretama, kao što su e-cigarete, vaping uređaji i grijani duhan.

U petak je sud u SAD-u stavio na čekanje odluku zdravstvenog regulatora o zabrani proizvoda za vaping proizvođača Juul Labs i to zahvaljujući tužbi koju je pokrenuo spomenuti proizvođač e-cigareta. Juul se našao na udaru kritičara zbog porasta prodaje vaping uređaja s okusom voća i slatkiša među mladima - baš iz spomenutog razloga te e-cigarete prestale su se prodavati 2019.

Kako bi ostale na tržištu, tvrtke moraju dokazati da će odrasli pušači koji koriste njihove e-cigarete vjerojatno prestati ili smanjiti pušenje, dok je malo vjerojatno da će se tinejdžeri na iste "navući".

U siječnju 2020. godine američki regulatori rekli su kako bi prodaja e-cigareta s okusima koji nisu duhan ili mentol trebala biti nezakonita, osim ako vlada izričito ne odluči drugačije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:33