OBJAVILA TVRTKA

AstraZeneca tvrdi: ‘Naša terapija antitijelima efikasna je u prevenciji i liječenju od covida‘

Ilustrativna fotografija
 Ales Beno/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP
AstraZeneca je podnijela zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) za hitnom autorizacijom preventivnog lijeka

Terapija antitijelima koju je razvila AstraZenece efikasna je u prevenciji i liječenju od covida-19, pokazuju podaci farmaceutske kompanije.

AstraZeneca je podnijela zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) za hitnom autorizacijom preventivnog lijeka AZD7442, koji se sastoji od dva antitijela.

Istraživanje kompanije pokazuje da je AZD7442 učinkovit u sprječavanju razvoja težeg oblika bolesti kod pacijenata s blagim ili srednje teškim simptomima covida-19.

Većina od 903 osobe koje su sudjelovale u istraživanju imale su visoki rizik od teškog oblika bolesti.

Studija pokazuje da jedna doza lijeka AZD7442 od 600 miligrama ubrizgana u mišiće smanjuje rizik od razvoja teškog oblika covida-19 ili smrti za 50 posto, u usporedbi s kontrolnom grupom.

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju imale su simptome covida-19 do sedam dana.

Kod onih koji su primili AZD7442 u roku od pet dana od razvoja simptoma, rizik teškog oblika covida-19 ili smrti smanjio se za 67 posto, u usporedbi s grupom koja nije primila AZD7442.

"Uz kontinuirane slučajeve ozbiljnih infekcija covidom-19 širom svijeta, postoji značajna potreba za novim terapijama poput AZD7442 koje se mogu koristiti kako bi zaštitili ranjivu populaciju od zaraze covidom-19, a mogu spriječiti i napredovanje do teške bolesti", kazao je Hugh Montgomery, profesor na University College London, specijaliziran za intenzivnu medicinu.

"Ovi pozitivni rezultati pokazuju da bi prikladna intramuskularna doza AZD7442 mogla odigrati važnu ulogu u borbi protiv ove razorne pandemije", dodao je Montgomery, glavni autor AstraZenecinog istraživanja.

Liječenje je ocijenio prikladnim za osobe koje se ne mogu cijepiti, koje loše reagiraju na cjepiva ili zbog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od razvoja težeg oblika covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:36