RIJETKI POREMEĆAJ

‘Bavila sam se sportom, ali kile su se samo množile. Udovi su mi bili sve veći, a onda sam shvatila o čemu se radi‘

 Instagram/alisamariev
Nakon što je utvrđeno da ima lipoedem, obavila je prvu od sedam operacija uklanjanja lipoedemskih čvorića

Alisa Vandercruyssen (28) sa samo 17 godina primijetila je da joj se debljaju noge, ruke i trbuh iako se bavila sportom. Liječnici su pretpostavili da ima problema s težinom i savjetovali joj da pazi na prehranu i vježba, ubrzo je otkrila da boluje od rijetkog poremećaja lipedem zbog kojeg joj se u nogama nakupilo šest litara tekućine, prenosi The Mirror.

Pridržavala se zdrave prehrane, redovito je vježbala, čak je isprobala i lijekove za mršavljenje, ali su joj udovi nastavili rasti i uzrokovati bol. Zbog svog stanja, dobila je gotovo 23 kilograma, a onda je na YouTubeu naišla na snimku o kroničnom stanju naziva lipedem koje karakterizira nenormalno nakupljanje masnoće. Odmah je posumnjala da i sama boluje od istog.

- Uvijek sam bila aktivna i sređena, odjednom sam se počela debljati bez da sam išta promijenila u svom životu. Šest mjeseci koristila sam lijek za mršavljenje koji nije davao nikakve rezultate. Na YouTubeu mi je iskočila snimka djevojke koja boluje od lipoedema, imala je iste simptome kao i ja pa sam upitala liječnika o tom stanju, rekla je kozmetičarka Alisa.

Nakon što joj je utvrđeno da uistinu ima lipoedem, obavila je prvu od sedam operacija uklanjanja lipedemskih čvorića na kojoj joj je iz bedra uklonjeno 6,5 litara tekućine.

- Stalno sam bila na dijetama, unajmila sam osobnog trenera, a nakon šest mjeseci treninga izgledala sam gore nego na početku. Kuhala sam puno povrća, konzumirala puno proteina i malo ugljikohidrata. Prihvatila sam svoje tijelo i zaključila da sam takva, prisjetila se Alisa.

Kad je dobila dijagnozu osjetila je olakšanje, ali i tugu zbog toga što je previše vremena provela fokusirajući se na svoj izgled umjesto da uživa u životu. Otputovala je u specijalizirani centar Lipoedema Surgery Center u Roswellu na svoju prvu operaciju, koja ju je koštala 8000 dolara, dok će ostale operacije pokriti osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 15:13