PROBLEMI U PROIZVODNJI

Belupo prijavio nestašicu poznatog dječjeg lijeka, u ljekarnama ga neće biti sve do studenog!

Ilustracija

 Boris Arbanas/Cropix/Cropix
Na tržištu je dostupan sirup Aerius istog sastava, odnosno iste djelatne tvari – desloratadina

Belupo je prijavio nestašicu poznatog lijeka protiv alergija, a najviše bi mogla pogoditi djecu.

Riječ je o sirupu Alerdin 0,5 mg/ml, oralna otopina, s djelatnom tvari desloratadin. Belupo navodi kako zbog razloga povezanih s proizvodnjom lijeka neće biti na tržištu od 15. rujna do 3. studenoga.

Alerdin je oralna otopina indicirana u odraslih, adolescenata i djece starije od jedne godine za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije. Ublažava simptome upala nosnih putova kod peludne groznice i alergije na grinje.

Simptomi uključuju kihanje, curenje ili svrbež nosa, svrbež nepca te svrbež, crvenilo i suzenje očiju. Koristi se i za ublažavanje simptoma povezanih s urtikarijom, odnosno alergijskim promjenama na koži.

Na tržištu je dostupan sirup Aerius istog sastava, odnosno iste djelatne tvari – desloratadina. Riječ je o antihistaminicima koji ne izazivaju pospanost pa kod odraslih nema ograničenja u upravljanju motornim vozilima.

Kako se doznaje iz ljekarni, Belupova sirupa Alerdin doista nema na tržištu. No, tablete Alerdin su na raspolaganju pacijentima, ali njih ne mogu koristiti djeca. Te raspadljive tablete za usta, naime, primjenjuju se kod osoba starijih od 12 godina.

U ljekarnama kažu kako zasad imaju na raspolaganju zalihe sirupa Aerius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 09:06