DOŽIVJETI STOTU

Bili smo u inspekciji ultra prerađene hrane: Pazite na ove sastojke u čokoladi i jogurtu, ovo je najčešći znak za uzbunu

Treba izbjegavati umjetne boje i sladila, nitrite i nitrate...

 Vedran Peteh/Cropix
Sva ultraprocesirana hrana je loša. Je li to baš tako?
Sva ultraprocesirana hrana je loša. Je li to baš tako?

Kad ovako gledaš ambalažu, rekla bi, ovo je sigurno neki dobar proizvod. A kad okreneš deklaraciju, ne možeš vjerovati što su sve nagurali u sastav - govori mi magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić dok razgledavamo police s prehrambenim artiklima u jednom trgovačkom centru u Varaždinu.

Ovamo smo je doveli da bi nam na licu mjesta razotkrila trenutačno najveću kontroverzu u prehrambenoj industriji - sve tajne ultraprocesirane hrane o čijim se štetnim utjecajima raspravlja možda i više nego o njezinoj cijeni.

Istraživanja su pokazala da visok unos ultraprocesirane hrane može povećati rizik od srčanih bolesti, pojašnjava.

Studija objavljena u časopisu BMJ otkrila je da povećanje unosa ultraprocesirane hrane za deset posto dovodi do 12 posto većeg rizika od kardiovasku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 03:00