MAČJA SIDA

Bizarno postignuće moglo bi pomoći u borbi protiv AIDS-a: Kreirane GM mačke koje svijetle zeleno!

Virus mačje side bliski je srodnik HIV-a, uzročnika AIDS-a kod ljudi

ZAGREB - Američki znanstvenici iz Klinike Mayo kreirali su tri genetski modificirane (GM) mačke koje svijetle zeleno kada ih se izloži ultraljubičastom (UV) zračenju. Ovo na prvi pogled bizarno postignuće otvara novi put istraživanjima FIV-a, virusa mačje side koji je bliski srodnik HIV-a, uzročnika AIDS-a kod ljudi.

Umjetno oplođena

Mačja sida godišnje ubije milijune tih životinja diljem svijeta. Znanstvenici pod vodstvom Erica Poeschle umetnuli su u mačja jajašca gen za tzv. zeleni fluorescentni protein (GFP), zatim ih umjetno oplodili te usadili u maternicu mački (surogat-majci). Rođena su tri GM mačića prozaičnih imena TgCat1, TgCat2 i TgCat3, koji svijetle zeleno kad ih se izloži UV zračenju.

Istraživanje bolesti

Kako bi lakše istraživali bolesti koje pogađaju ljude, znanstvenici su dosad umetnuli GFP protein u niz životinja, uključujući miševe, zečeve, svinje i majmune. Prije dvije godine kreirali su GM majmune koji svijetle zeleno kako bi istraživali Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest te multiple skleroze. No, ovo je prvi put da je GFP protein umetnut u mačke.

- Primjena ove tehnologije mogla bi nam priskrbiti važne informacije za istraživanje AIDS-a - izjavila je za Guardian dr. Helen Sang iz Instituta Roslin u Edinburghu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:30