INTIMNI PROBLEM

BOL KOJU MILIJUNI ŽENA TRPI I ŠUTI O NJOJ Zbog ovog poremećaja većina ih se stidi tražiti pomoć ginekologa

 Ilustracija

Milijuni žena u tišini pate od vaginizma, bolnog stanja koje skrivaju i stide se potražiti pomoć čak i od svojih ginekologa. Vaginizam je prilično čest poremećaj, o kojem se vrlo rijetko govori, a koji dovodi do neželjenog stezanja vaginalnih mišića te se ponekad naziva i „vaginalnim napadajem panike“.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Utječe na sposobnost žene da sudjeluje u bilo kojem obliku vaginalne penetracije, uključujući i spolni odnos, umetanje tampona u vaginu ili ginekološki pregled. Procjenjuje se da od tog problema pate milijuni žena širom svijeta, no to smatraju previše intimnim problemom da bi bilo kome povjerile što ih muči i potražile pomoć. A takvo stanje pogubno utječe na njihovo sampouzdanje.

Stvar je u tome da se odgovarajućim terapijama taj problem može izliječiti pa bi bilo ključno da žene, naročito ako žele zasnovati svoju obitelj, potraže pomoć ginekologa. Vaginizam je posljedica neželjenih refleksnih kontrakcija pubokoksigealnih mišića ili mišića zdjelice koji podupiru vaginu.

Taj refleks izaziva naglu i snažnu napetost u mišićima i tkivu vagine, što čini nemogućom ili izuzetno bolnom svaku penetraciju u vaginu, od spolnog odnosa do ginekološkog pregleda. Obično je u podlozi vaginizma kombinacija fizičkih i ne-fizičkih trigera koji dovode do toga da tijelo unaprijed pokušava izbjeći bol stežući mišiće i tkiva vagine.

Seks uslijed toga postaje neugodan pa i vrlo bolan, a ovisno o težini stanja penetracija može biti jako otežana pa čak i nemoguća. Ta nelagoda pri pokušajima spolnog odnosa dodatno pojačavaju refleksni odgovor, a to još više potencira bol i problem.

Neki ginekolozi kažu da je među njihovim pacijenticama koje pate od tog problema većina žena koje su odgojene u vrlo krutim, konzervativnim obiteljima u kojima se cijeni nevinost, dok se seks smatra nečim prljavim. Takve stavove usađene od najmanjih nogu teško je poslije „izbrisati“, a oni mogu imati vrlo dubok utjecaj na psihu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Liječenje vaginizma obično uključuje i terapiju kod seksologa ili kognitivno bihevioralnu terapiju kojima se pokušava otkriti uzrok problema. Vrlo je važno, kažu stručnjaci, da žena upozna svoje tijelo, a od pomoći može biti i upotreba vaginalnog dilatatora.

Prirodni ovlaživači vagine mogu poslužiti kao imitacija prirodne ovlaženosti, što može pomoći ženi da se opusti i postupno privikne na seksualnu aktivnost.

Iako se ovaj poremećaj ne može nikada u potpunosti izliječiti. Stanje se raznim terapijama može značajno poboljšati, a jedna od novijih inovacija u liječenju jest primjena injekcije botoksa kako bi se opustili mišići tog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:39