PREŠUĆEN PROBLEM

BOLI VAS GLAVA ZA VRIJEME SEKSA? To može biti znak nekih po život opasnih stanja

 Thinkstock

Oko 1 posto odraslih osoba kaže da za vrijeme seksa osjeća glavobolju, ponekad i jaku, no čini se da bi taj broj mogao biti i puno veći.

– Mnogi ljudi koji za vrijeme seksualne aktivnosti imaju glavobolju osjećaju zbog toga nelagodu i stide se to reći svojim liječnicima, a liječnici rijetko kad pitaju o tome – kaže dr. Jose Biller sa Sveučilišta Loyola.

Dr. Biller, ravnatelj odjela Neurologije na Sveučilištu Loyola, koji je liječio na desetke pacijenata koji su imali glavobolje povezane sa seksualnom aktivnošću, kaže da takve glavobolje mogu biti vrlo bolne pa čak i zastrašujuće, a i frustrirajuće kako osobi koja pati od glavobolje tako i njezinom partneru.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Većina glavobolja povezanih sa seksom nije opasna, no neke mogu biti znak nekih po život opasnih stanja, kao što su krvarenje u mozgu, aneurizma u mozgu i druge vrste oštećenja u mozgu. – Pacijentima koji osjećaju glavobolju tijekom spolnog odnosa preporučujemo da se podvrgnu neurološkim pretragama kako bi se otkrilo postoji li sekundarni uzrok boli koji bi mogao biti po život opasan, a to je posebno važno kod osoba koje prvi put osjete takvu glavobolju – upozorava dr. Biller.

Također, dodaje da je kod muškaraca tri puta veća vjerojatnost za pojavu glavobolje povezane sa seksom nego kod žena. A takve glavobolje mogu se podijeliti u tri tipa: nešto poput tenzijske glavobolje koja počinje u glavi i vratu prije orgazma te se pogoršava što se više bliži klimaks, glavobolja koja je vrlo bolna i koja počinje za vrijeme orgazma i može potrajati i do četiri sata nakon orgazma te glavobolja koja počinje nakon seksa te može biti od umjerene do izrazito bolne, a pogoršava se u stojećem položaju.

Ima li pomoći?

- U nekim slučajevima mogu pomoći lijekovi protiv bolova i mjere prevencije koje uključuju redovitu tjelovježbu, izbjegavanje alkohola te kontrolu tjelesne težine – kaže prof. Biller.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 23:46