DRAGA GOSPOĐO KOSOR

‘Bravo za vašu domaću kuhinju! Ali možda malo manje škroba i krumpira, češće kuhati nego pohati?‘

Nutricionisti su oduševljeni voljom bivše premijerke, ali imaju nekoliko zamjerki i preporuka za nutritivno bogatija jela
Jadranka Kosor
 Sasa Buric/Cropix

"Kuham i jedem ono što volim", kratka je i jasna Jadranka Kosor. I pomalo zbunjena. Koga je, pobogu, briga što ona, kad se opasa pregačom, kuhačom miješa u loncu, nije joj jasno. U političkoj je mirovini već godinama. Ali kad bivša premijerka svako malo na Twitteru objavljuje što je kuhala, eto joj vraga. Njezin ručak postane tema. U vremenu kad je nutricionizam popularniji od hedonizma, a tablica energetskih vrijednosti Biblija, spojiti meso i krumpir na tanjuru je bogohulno. Ili na jednom tanjuru servirati dva priloga, tijesto i krumpir. A bivša predsjednica hrvatske Vlade baš to čini. I poha li poha. Istina, uglavnom povrće, patlidžane i cvjetaču, ali pohanje je - pohanje. I to zahtijeva duboku masnoću. Gomila masnoća, ugljikohidrata, na koncu i kalorija.

Jelovnik Jadranke Kosor horor je za nutricionistički osviještene. Istodobno, na Twitteru joj raste popularnost. Sad baš svi žele vidjeti što to jede bivša premijerka, a čime je stala na žulj gastronomskim štreberima. A ona se samo, kaže, dobro zabavlja. Sve je počelo u vrijeme lockdowna i potresa. Kad je tjeskoba nadvila Zagreb.

image
Screenshot/TWITTER
image
Screenshot/TWITTER

- Nisam i nemam namjeru pisati recepte. To su samo fotografije ponečega što sam skuhala. Kad sam ih počela objavljivati, veselile su moje pratitelje. Dok smo bili zaključani, činila mi se dobra ideja pokazati da se baš od svega što se nađe u frižideru, i kad nam se čini da je prazan, može skuhati fini obrok. Jer nisi mogao tek tako skoknuti do trgovine - prihvatila je gospođa Kosor razgovarati za Jutarnji o svojim navikama u kuhinji. A kako je počelo, mislili smo ništa od toga. Iako se odmah javila na nepoznati broj telefona i pristojno me saslušala dok sam pokušala objasniti što me točno zanima, rekla bih da se dobro zabavljala. Tema joj, očigledno, nije baš najbolje sjela. Činilo joj se da to nije tema. Ali je ipak pristala pričati o nutritivnim vrijednostima, uravnoteženoj prehrani, energetskoj vrijednosti.

No kako nam je sama priznala, te stvari nju apsolutno ne zanimaju. Kaže kako kuha iz hobija, kako  je to zabavlja i kako se nutricionizmom baš previše ne bavi.  

- Uopće se ne bavim time jesu li moji obroci nutritivno izbalansirani. Nemojte se ljutiti, ali meni je to baš bedasto - kaže. Dodaje da voli kuhati i jesti starinska jela, a o nutritivnoj vrijednosti ne pametuje. Težinom se ne treba zamarati, vitkija je nego prije.

- Bio je to stres, s odlaskom iz aktivne politike, to je samo počelo nestajati - kaže, pripisujući vitkost mirovini. Dok je njezin dotad sporadični flert s kuhačom tijekom lockdowna postao strasna afera, nutricionisti bi zbog nekih od kombinacija s njezina menija pred Jadranku Kosor tutnuli raspelo i češnjak. Krumpir pa krumpir, u dva slijeda zaredom? Ajnpren juha s preprženim kruhom, pa ćufte u dva prsta umaka i pire od krumpira? Na sam spomen toga brojke iz tablice kalorijskih vrijednosti vrte se kao sličice na jednorukom Jacku. Mladi krumpir, riža, sloj po sloj, a između luk i malo špeka. Na vrhu, po krumpiru, kiselo vrhnje da se dobro zapeče, opisuje bivša premijerka, "zlo nad zlima". Koronakriza dovela je Jadranku Kosor pred strogi sud gastronomskih štrebera. No ona voli svoju hranu i ne misli je se odreći, pa smo zamolili troje nutricionista da pomognu bivšoj premijerki kako bi jela što voli, ali i čuvala zdravlje.

image
Screenshot/TWITTER
image
Screenshot/TWITTER

Došao je i drugi lockdown. Kuhinje su iznova postale antistresne zone, prostori u kojima se provodi sve više vremena. Pa smo pitali poznate nutricioniste što misle o takvoj vrsti prehrane, može li se nekim savjetima poboljšati u slučaju da netko želi kuhati baš poput bivše premijeke.  A na tome nitko ne može zamjeriti. Nutricionistkinja Mirela Marić iz Centra za regulaciju tjelesne težine o jelovniku gospođe Kosor ne želi se konkretno izjasniti. Pristojna je. Radije nas upućuje u tajne zdravog života na tanjuru. O svemu što kvari veselje za stolom, ali donosi zdravlje. Samo zaključuje da bivša premijerka jede s "velikim oscilacijama u mikronutrijentima". Ipak, gospođa Kosor dobiva od Mirele i jedan veliki plus. Za domaći štih.

Nutricionistkinja dr. sc. Vesna Bosanac, vlasnica obrta za savjetovanje o prehrani "Prehrana sportaša" i autorica knjige "Prehrana mladih sportaša", kaže da je jela pristala komentirati "u dobroj namjeri i sa željom da vitalnim umirovljenicima koji za sebe kuhaju da smjernice kako naša fina domaća jela prilagoditi dobi s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zdravlja". Varivo Jadranke Kosor s povrćem smatra odličnom idejom za ručak, ali bi mu ljeti dodala i salatu. Ima i primjedbu.

image
Vesna Bosanac
Marko Todorov/CROPIX

- Često naši ljudi varivima 'po domaću' dodaju slaninu ili drugo suho meso. Umjesto toga, preporučila bih svinjetinu, teletinu i junetinu bez vidljive masti. Odabirom nemasnog mesa i većom zastupljenošću povrća smanjuje se količina masti u obroku te se pazi na masnoće i kolesterol u krvi - kaže. Tjestenini s tikvicama i vrhnjem oduzela bi vrhnje i umjesto njega dodala svježi sir. Općenito, Jadranka Kosor i Vesna Bosanac ne slažu se kad je riječ o vrhnju u obrocima. Bivša premijerka svoja jela voli pripremati s vrhnjem, a Vesna joj ga u svakom receptu "izbacuje" i zamjenjuje zdravijom inačicom.

image
Screenshot/TWITTER
image
Screenshot/TWITTER

-Primjerice, Stroganoff se radi s vrhnjem i tu ništa nije sporno. Međutim, s obzirom na to da smo danas manje tjelesno aktivni nego su ljudi bili prije 100 godina, kalorično vrhnje bih izostavila - kaže Bosanac. Dva škrobasta priloga na jednom tanjuru, slaže se i nutricionistica, ne idu skupa.

- Umjesto s vrhnjem i krušnim mrvicama, cvjetaču bih pripremila na drugačiji način. Kuhano povrće je uvijek bolje od pohanog, a ako je začinjeno maslinovim uljem, paprom i češnjakom ne mora biti neukusno i dosadno - kaže Bosanac. Uz to bi kombinirala plavu ribu; srdele, palamidu, šarun, tunu… U njoj su, kaže, omega-3 masne kiseline koje čine dobro zglobovima i smanjuju rizik od nastajanja krvnih ugrušaka.

- Za ljude koji izbjegavaju klasično prženje paniranih namirnica u dubokom ulju, preporučuje se njihovo pečenje u pećnici - navodi Bosanac te dodaje kako se patlidžani, tikvice, meso, riba ili sir klasično paniraju i peku u zagrijanoj na 180. Patlidžanima je, kaže, dovoljno 4, 5 minuta pečenja. Općenito bi moja preporuka čitateljima bila za ručak i večeru kombinirati škrobasti dio (tjesteninu, kruh, rižu, palentu, ječam, krumpir…) za energiju, proteinski dio (meso, ribu, jaja, ili sir) za obnovu stanica te povrće koje je inače niske energetske vrijednosti, a obiluje vitaminima, mineralnim tvarima, antioksidansima i vlaknima. Voće neka vam bude užina. Ne zaboravite na unos tekućine. Voda neka je prvi izbor. I za dobro umno i tjelesno zdravlje neophodna je svakodnevna tjelovježba. Vjerujem da sam čitateljima Jutarnjeg lista ovim dobronamjernim komentarima pomogla u odabiru sastojaka za naša domaća jela. Tradiciju treba njegovati, no osobama zlatne dobi bih ipak preporučila da sastav i način pripreme jela prilagode godinama. Svima želim dobro zdravlje, a gospođi Jadranki Kosor još mnogo vitalnih godina i svaku sreću - zaključuje Vesna Bosanac.

Njezina kolegica, Diana Gluhak Spajić, magistra nutricionizma, vlasnica Healthy Meal Standard Sustava za Upravljanje Kategorijama Prehrane RED FORK za istraživanje i razvoj u biotehnologiji, voli običaj gospođe Kosor da ne baca hranu.

image
Diana Gluhak Spajić
Privatni Album

- Jako volim vidjeti kad netko neće baciti hranu i nešto od ručka pojede za večeru. Ili za sljedeći dan - vrhunski. Ne znam znate li to, ali čak 51 posto sve hrane koja se baci na svijetu dolazi upravo iz kućanstava, a ostalih 49 posto iz prerade, uslužnih djelatnosti, proizvodnje i prodaje hrane. Na godišnjoj razini baci se 1,3 milijarde tona hrane. Bravo za Jadranku Kosor na inicijativi, hranu, kad je god moguće, treba iskoristiti, a ne baciti - pohvaljuje.

image
Screenshot/TWITTER
image
Screenshot/TWITTER

Jednostavno jelo poput šalše s rižom radi uravnoteženosti predlaže obogatiti proteinima i mastima. Dodatkom mahunarki dobila bi proteine, ali i meksički štih. Čini se da je Jadranka Kosor s keljem i faširancima pogodila. Diana kaže da je to dobar spoj vlakana, vitamina i proteina. Sve naše komentatorice prehrane Jadranke Kosor hvale njezinu volju za pečenjem domaćeg kruha, u kojem savjetuju dodatak integralnog brašna i lanenih sjemenki.

- Lanene sjemenke osim što će donijeti omega 3-masne kiseline, bit će i super izvor prehrambenih vlakana, čemu će se naša crijeva posebno veseliti - navodi Gluhak Spajić. Omakne se Jadranki Kosor i poneki, ne samo nutritivno manje zdrav tanjur, nego i doslovno štetan za zdravlje. Ajnpren juhi dodala je, primjerice, komadiće kruha, jako prepečene korice, čime se, kaže Diana, pridonosi stvaranju akrilamida, "koji ima zaista loš učinak na naše cjelokupno zdravlje".

- Krpice sa zeljem se mogu napraviti na sto načina, ali nekako se uvijek nalaze pored svinjetine, vjerojatno im je suđeno da budu zajedno. Uz juhu, ovo postaje skladno jelo, iako nedostaje nam salata. Preporučujem da se u ovom slučaju odabere zelena salata koja daje svježinu obroku poput puterice, kristalke, matovilca, mikrozelenja, radiča, matovilca, a za malo više karaktera i zdravlja za krvne žile tu je salata od kisele cikle.

image
Screenshot/TWITTER

Nutricionistica Olja Martinić iz Savjetovališta za nutricionizam "Olja", dala si je truda izračunati nutritivne vrijednosti nekih od finih ručkova gospođe Kosor. Krpice sa zeljem i pečenim mesom imaju 689 kalorija, više od 16 grama masti, strašnih 89 grama ugljikohidrata i 50-ak grama proteina. Varivo od kelja s faširancima malo je zdravije. Ima 514 kalorija, 26 grama masti, 40 grama ugljikohidrata...

Suzdržavaju se od komentara. Kažu samo da se radi o "velikim oscilacijama u mikronutrijentima". Martinić će se, radije nego da trančira prehrambene navike Jadranke Kosor, osvrnuti na njezin angažman u svakodnevnom kuhanju, "koji je za svaku pohvalu".

- Jako malo ljudi kuha svaki dan i ima na jelovniku sezonske namirnice. Možemo reći da je ocjena za gastronomski dojam odličan, a nutritivna procjena ne može biti profesionalna zbog manjka podataka - ocijenila je nutricionistkinja Olja Martinić.

Osim za sebe, bivša premijerka kuha i za majku s kojom živi, kojoj se bliži devedeseta. Voli nahraniti i sina, snahu i unuka.

- U vrijeme lockdowna sin bi donio namirnice i lonce, ostavio ih pred vratima, ja bih skuhala i napunila ih, a on bi ih pokupio - kaže Kosor, koju je korona spriječila u jednoj ljubavi, putovanju, pa se posvetila drugoj - kuhanju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2020 09:48