SNIŽAVANJE KOLESTEROLA

Britanci testiraju novi lijek koji bi mogao spasiti tisuće života: Injekcije bi se primale dva puta godišnje

Testiranje krvi u laboratoriju
 Mid Essex Hospital Services Nhs Trust/Sciencephoto/Profimedia
Stručnjaci vjeruju da bi on mogao spriječiti 55.000 srčanih i moždanih udara u VB i u idućih deset godina spasiti više od 30.000 života

Nacionalna zdravstvena služba (NHS), zdravstveni sustav Ujedinjenog Kraljevstva, testira novi lijek za sniženje razine kolesterola u krvi pod nazivom 'inclisiran', a cilj mu je prevencija smrtnosti od posljedica kardiovaskularnih bolesti u britanskoj populaciji.

U gotovo polovice odrasle populacije u Velikoj Britaniji trenutačno je evidentirana razina kolesterola iznad nacionalnih smjernica, a 8 milijuna stanovnika te zemlje redovito uzima lijekove za snižavanje lipida u krvi, piše Medical News Today.

Novi lijek za sniženje razine kolesterola u krvi pod nazivom inclisiran povećava sposobnost jetre da smanji razinu kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), poznatog kao "loš" kolesterol.

Rezultati globalnog ispitivanja koje je proveo londonski Imperial College pokazali su da je lijek vrlo učinkovit, a istraživanja u trećoj fazi pokazala su da je inclisiran, s razmakom od 6 mjeseci, smanjio razinu kolesterola do 50 posto. U kombinaciji sa statinima, istraživači predviđaju smanjenje razine kolesterola za 75 do 80 posto.

Tijekom iduće tri godine mogao bi biti dostupan za oko 300.000 pacijenata s visokim kolesterolom i poviješću kardiovaskularnih bolesti u Engleskoj i Walesu, objavio je britanski NHS.

Bude li uvođenje lijeka išlo po planu i 300.000 pacijenata primi lijek u sljedeće tri godine, stručnjaci vjeruju da bi on mogao spriječiti 55.000 srčanih i moždanih udara u Velikoj Britaniji i u idućih deset godina spasiti više od 30.000 života.

Injektiranje lijeka dvaput godišnje

Liječenje bi moglo biti dostupno od 2021. godine, a lijek će se davati dvaput godišnje pacijentima s visokim rizikom od razvoja srčanih bolesti, kod nekih pacijenata u kombinaciji sa statinima.

Inclisiran bi se primjenjivao u injekcijama, a davali bi ga liječnici primarne zdravstvene zaštite. Dakle, lijek bi trebalo injektirati tri mjeseca nakon prve doze, a zatim redovito dvaput godišnje.

Zdravstveno tijelo NICE (National Institute for Health and Care Excellence) preporučuje ga kao opciju za osobe koje su već preboljele moždani ili srčani udar i ne reagiraju na ostale lijekove za snižavanje kolesterola.

Izvršna direktorica NHS-a, Amanda Pritchard je podsjetila da su kardiovaskularne bolesti još uvijek "svjetski ubojica broj jedan".

Smatra da je "sjajno što sada postoji tako učinkovit lijek" te da bi "uvođenje inclisirana spasilo brojne živote i koristilo stotinama tisuća ljudi u svijetu".

Stručnjaci kažu da, premda su statini iznimno učinkoviti u liječenju povišene razine kolesterola, postoji potreba za novim inovativnim lijekovima želimo li se boriti protiv kardiovaskularnih bolesti od čijih posljedica u Britaniji svake godine umru stotine tisuća ljudi.

Bolesti srca vodeći su uzrok invalidnosti i smrti u svijetu, uključujući i Veliku Britaniju, a kolesterol je jedan od čimbenika rizika povezanih s moždanim i srčanim udarima.

Najava o odobrenju inclisirana za upotrebu u Engleskoj i Walesu od 1. rujna uslijedila je nakon višemjesečnih pregovora između NHS-a i švicarske farmaceutske tvrtke Novartis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 04:20