Znanstveni konsenzus o prerađenoj slanini i drugom mesu (salame, paštete, kobasice, pršut, panceta) s dodatkom nitrata i nitrita sve je jasniji - alarmantna je veza između redovite konzumacije tih proizvoda i razvoja raka debelog crijeva, ali i drugih zloćudnih bolesti, piše Slobodna Dalmacija.
Nakon što su renomirani stručnjaci i udruge, poput britanske Coalition Against Nitrates, javno zatražili stroge zabrane ili jasno označavanje ambalaže s upozorenjima na rak, pokrenuta je nova rasprava o zaštiti javnog zdravlja na britanskom i europskom tržištu.
Slanina pod povećalom znanosti
Prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica obogaćuje se nitritima i nitratima radi dužeg roka trajanja, bolje boje i okusa, ali upravo ti spojevi dokazano su kancerogeni. Svjetska zdravstvena organizacija već ih godinama svrstava u istu skupinu kancerogena kao duhan ili azbest, dok istraživanja iz Velike Britanije i SAD-a procjenjuju da svaka porcija od 50 g dnevno povećava rizik od raka debelog crijeva za oko 18%, piše LAD BIBLE u članku pod naslovom ‘Scientists demand a ban on supermarket bacon after chemical used linked to 50,000 cancer cases‘ (Znanstvenici traže zabranu prodaje šunke iz supermarketa nakon što su kemikalije u njoj povezane s 50.0000 slučajeva raka).
Znanstvenici upozoravaju
Znanstvenici s Instituta za prehrambenu sigurnost iz Toulousea upozoravaju da više od 90 % slanine i šunke na policama sadrži upravo te spojeve. Profesor Denis Corpet i njegov tim poručuju:
- Većina potrošača ne zna da su nitritno-konzervirana mesa u istoj klasi rizika kao cigarete. Ministarstva zdravstva moraju uvesti jasna upozorenja na ambalaži kako bi spriječila nove slučajeve raka.
Rak i djelovanje nitrita
Mehanizam štetnog djelovanja nitrita i nitrata temelji se na njihovoj transformaciji u probavi u N-nitrozne spojeve, koji oštećuju stanice crijeva, izazivaju upalne procese i mutacije. Redovita konzumacija povećava rizik od malignih promjena, a isti spojevi povezuju se s demencijom, rakom prostate i dojke. S druge strane, stručnjaci savjetuju minimalizaciju unosa procesiranih proizvoda u svakodnevnoj prehrani – povremena konzumacija nije nužno opasna, dok je svakodnevna značajno rizična.
Što kažu institucije i medicina?
Pouzdane organizacije poput World Cancer Research Fund i Američkog društva za rak preporučuju ograničavanje unosa prerađenih mesnih proizvoda, a Europska komisija razmatra strože regule brendiranja i upozorenja. Britanske statistike procjenjuju da je i do 54.000 slučajeva raka debelog crijeva povezano s pretjeranim unosom kemijski konzerviranog mesa. Stručnjaci naglašavaju važnost jasnog informiranja potrošača – edukacija, transparentnost i promjena navika mogu znatno smanjiti rizik od tumora, ali i pridonijeti općem javnozdravstvenom boljem stanju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....