MA JE LI MOGUĆE?

Britanci upozoravaju na štetnost hrane omiljene Hrvatima: ‘Izaziva rak, izbacite je iz trgovina‘

Ilustracija operacije

 Boris Kovačev/Cropix
Prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica obogaćuje se nitritima i nitratima radi dužeg roka trajanja
Prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica obogaćuje se nitritima i nitratima radi dužeg roka trajanja

Znanstveni konsenzus o prerađenoj slanini i drugom mesu (salame, paštete, kobasice, pršut, panceta) s dodatkom nitrata i nitrita sve je jasniji - alarmantna je veza između redovite konzumacije tih proizvoda i razvoja raka debelog crijeva, ali i drugih zloćudnih bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što su renomirani stručnjaci i udruge, poput britanske Coalition Against Nitrates, javno zatražili stroge zabrane ili jasno označavanje ambalaže s upozorenjima na rak, pokrenuta je nova rasprava o zaštiti javnog zdravlja na britanskom i europskom tržištu.​

image

Slanina

Dusko Marusic/Cropix

Slanina pod povećalom znanosti

Prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica obogaćuje se nitritima i nitratima radi dužeg roka trajanja, bolje boje i okusa, ali upravo ti spojevi dokazano su kancerogeni. Svjetska zdravstvena organizacija već ih godinama svrstava u istu skupinu kancerogena kao duhan ili azbest, dok istraživanja iz Velike Britanije i SAD-a procjenjuju da svaka porcija od 50 g dnevno povećava rizik od raka debelog crijeva za oko 18%, piše LAD BIBLE u članku pod naslovom ‘Scientists demand a ban on supermarket bacon after chemical used linked to 50,000 cancer cases‘ (Znanstvenici traže zabranu prodaje šunke iz supermarketa nakon što su kemikalije u njoj povezane s 50.0000 slučajeva raka).

Koliko ih često jedete? Studije pokazuju da ova skupina namirnica pomaže sniziti rizik od raka debelog crijeva

Znanstvenici upozoravaju

Znanstvenici s Instituta za prehrambenu sigurnost iz Toulousea upozoravaju da više od 90 % slanine i šunke na policama sadrži upravo te spojeve. Profesor Denis Corpet i njegov tim poručuju:

- Većina potrošača ne zna da su nitritno-konzervirana mesa u istoj klasi rizika kao cigarete. Ministarstva zdravstva moraju uvesti jasna upozorenja na ambalaži kako bi spriječila nove slučajeve raka.

Rak i djelovanje nitrita

Mehanizam štetnog djelovanja nitrita i nitrata temelji se na njihovoj transformaciji u probavi u N-nitrozne spojeve, koji oštećuju stanice crijeva, izazivaju upalne procese i mutacije. Redovita konzumacija povećava rizik od malignih promjena, a isti spojevi povezuju se s demencijom, rakom prostate i dojke. S druge strane, stručnjaci savjetuju minimalizaciju unosa procesiranih proizvoda u svakodnevnoj prehrani – povremena konzumacija nije nužno opasna, dok je svakodnevna značajno rizična.​

image

Slanina

Marin Franov/Cropix

Što kažu institucije i medicina?

Pouzdane organizacije poput World Cancer Research Fund i Američkog društva za rak preporučuju ograničavanje unosa prerađenih mesnih proizvoda, a Europska komisija razmatra strože regule brendiranja i upozorenja. Britanske statistike procjenjuju da je i do 54.000 slučajeva raka debelog crijeva povezano s pretjeranim unosom kemijski konzerviranog mesa. Stručnjaci naglašavaju važnost jasnog informiranja potrošača – edukacija, transparentnost i promjena navika mogu znatno smanjiti rizik od tumora, ali i pridonijeti općem javnozdravstvenom boljem stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 18:33