PREKRETNICA

Britanija prva na svijetu odobrila korištenje Merckovog lijeka protiv korone: ‘Uzima se oralno‘

Lijek Molnupiravir

 AFP
Molnupiravir prepolovio je rizik od hospitalizacije ili smrtnog ishoda za ljude s blagim do umjerenim covidom

Britanski regulator za lijekove prvi je u svijetu odobrio Merckovu antivirusnu tabletu za liječenje covida-19, lijek što su ga stručnjaci za javno zdravstvo pohvalili kao važan novi alat u borbi protiv pandemije, izvijestio je Financial Times.

Farmaceutski div Merck u četvrtak je izvijestio da je Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode dala odobrenje za lijek robne marke Lagevrio za osobe s blagim do umjerenim simptomima covida-19 i imaju barem jedan od rizičnih čimbenika za razvoj teškog oblika bolesti.

To je prvo zeleno svjetlo za molnupiravir, oralni lijek koji se lako primjenjuje i koji je prepolovio rizik od hospitalizacije ili smrtnog ishoda za ljude s blagim do umjerenim covidom tijekom kliničkog ispitivanja lijeka.

Američki i europski regulatori još uvijek nisu dali zeleno svjetlo za lijek, što su ga mnoge države već naručile nakon pozitivnih rezultata treće faze ispitivanja objavljenih prošloga mjeseca. Britanski ministar zdravstva oduševljeno je objavio vijest na Twitteru pohvalivši se da je Britanija prva u svijetu odobrila lijek.

Velika Britanija kupila je gotovo pola milijuna porcija molnupiravira, dok su Sjedinjene Države naručile 1,7 milijuna doza lijeka po cijeni od 1,03 milijardi eura, što je oko 600 dolara po porciji.

Prošloga tjedna Merck je rekao da očekuje da bi molnupiravir mogao generirati do 6 milijardi eura prihoda u svijetu do kraja sljedeće godine. Izvršni direktor Mercka Robert Davis rekao je da je prvo globalno odobrenje molnupiravira veliko postignuće za tvrtku.

- U skladu s Merckovom nepokolebljivom misijom spašavanja i poboljšanja života, rigoroznost i hitnost bit ćenam u pravom planu kako bismo što je brže moguće dostavili ovaj lijek pacijentima diljem svijeta, rekao je.

Stručnjaci Premium Healtha su pozdravili razvoj antivirusnog lijeka za liječenje covida koji se može uzimati kod kuće unutar pet dana od pojave infekcije kako bi se spriječio razvoj teškog oblika bolesti.

David Dowdy, izvanredni profesor epidemiologije pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, rekao je da je odobrenje molnupiravira dobrodošao napredak u borbi protiv covida-19 koji može spasiti mnoge živote.

Ipak, upozorio je da lijek nije savršen jer je tijekom ispitivanja osigurao samo 50 posto manje hospitalizacija i smrtnih ishoda i ljudi ga moraju uzeti dovoljno rano kako bi bio učinkovit.

- Budući da lijek ne zaustavlja infekciju nisam siguran da bih ga nazvao lijekom koji mijenja pravila igre na način, poput cjepiva, rekao je.

Prema privremenoj analizi podataka, od 775 pacijenata koji su uzimali lijek nitko nije umro u prvih 29 dana ispitivanja, u odnosu na njih osam koji su primali placebo, izvijestio je Merck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:49