ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE

Brza hrana vam šteti na mnoge načine. Ali, ova posljedica bi vas mogla šokirati!

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Da brza hrana nije najzdravija već je svima poznato, no istraživači s George Washington University ističu kako bi s omiljenim hamburgerom mogli konzumirati opasne kemikalije koje bi ozbiljno mogle štetiti vašem zdravlju.

Tim istraživača otkrio je kako osobe koje konzumiraju brzu hranu imaju povišenu razinu ftalata - kemijskog spoja koji može izazvati neplodnost, posebno kod muškaraca.

Istraživači vjeruju kako opasnost ne dolazi od same hrane, već u načinu na koji se hrana priprema. Što više hrana prolazi kroz strojeve, plastiku i tvorničke trake, vjerojatnije je da će sadržavati veću razinu štetnog kemijskog spoja.

Rezultati objavljeni u Environmental Health Perspectives magazinu, kažu istraživači, iznimno su važni, ali i zabrinjavajući.

- Ne pokušavamo stvoriti paranoju ili izazvati anksioznost, ali zaista mislimo kako su rezultati našeg istraživanja alarmantni – izjavila je profesorica Ami Zota.

Istraživanje je obuhvatilo 9, 000 ispitanika. Sudionici su detaljno ispitani o prehrambenim navikama, a pružili su i uzorak urina kako bi mogao biti testiran na prisutnost dva kemijska spoja, DEHP i DiNP.

- Osobe koje su povećano konzumirale brzu hranu imale su 40 posto veću razinu ftalata od drugih ispitanika – rekla je Zota.

Znanstvenici se još uvijek ne mogu usuglasiti u tome kakav utjecaj kemijski spoj ima na ljudsko tijelo, no slažu se u jednom: veća izloženost mogla bi imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Provedene studije u prošlosti pronašle su povezanost DEHP i dijabetesa, a najnovija studija iz 2016. godine pokazuje kako bi ovaj kemijski spoj mogao imati negativan utjecaj na dječje ponašanje.

Razlog za zabrinutost daju i rezultati istraživanja kemijskog spoja DiNP. Studija provedena prošle godine povezala je izloženost ovom spoju s visokim krvnim tlakom.

Zbog navedenih razloga, mnoge vlade izmijenile su dopuštenu razinu industrijskih kemikalija. Europska Unija nadzire upotrebu kemijskih spojeva i potiče proizvođače da ih zamijene sigurnijim, a Amerika DEHP smatra kancerogenim i zabranjuje njegovo korištenje u igračkama.

Znanstvenici su izrazili nadu kako će istraživanje pomoći u podizanju svijesti o industrijskoj hrani i potaknuti ljude na zdraviju prehranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:25